Председателят на БАН: Развитата наука е част от националния суверенитет

  • 08 декември 2016 08:27

  • 2495
  • 5
Председателят на БАН: Развитата наука е част от националния суверенитет
© БНТ

Възможно е да се подобрят условията на труд и заплащането в Българската академия на науките. Сигурен съм, че ще се намерят пътищата, по които това да се направи в диалог с институциите. Това каза в сутрешния блок на БНТ новият председател на БАН проф. Юлиан Ревалски.

Получихме подкрепа от страна на правителството. В дискусия тази седмица беше решено, че ще бъдат подкрепени целево няколко проекта. Първата стъпка е направена. Надявам се в близко бъдеще да бъде направена една краткосрочна програма, посочи той.

Тенденцията в света е за увеличаване на финансирането на научните изследвания до 3% от БВП. У нас е заложен 1,5% от БВП да бъде отделян за научни изследвания, като половината трябва да идва от публичното финансиране, а в момента то е четвърт процент. Ако това се изпълнява, има надежда за българската наука, заяви председателят на БАН.

Не намирам нищо архаично в БАН. Такива научни центрове има и в други страни – във Франция и Германия например. Няма развита страна без наука на високо ниво. Без това нямаме да имаме нито добро образование, нито здравеопазване, нито национална сигурност. Развитата наука е част от националния суверенитет, подчерта акад. Юлиан Ревалски.

Той разкри, че средната заплата в БАН е около 670 лв., което е с 200 лв. под средната заплата за страната. Работещите в Академията извършват високо ефективен научен труд, който е признат в целия свят. Струва ми се редно учените да очакват достойно заплащане. Без такова заплащане няма как и млади кадри да постъпват на работа при нас, заяви председателят на Академията на науките.

Той каза още, че в БАН има проблеми с отоплението, с тока, а сградите се нуждаят от реновиране.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2495 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.12.09 | 15:13

5
Закриване на БАН-вековна руска шпионска централа. Въпреки, че няма никакви материални доказателства за съществуването на каквито и да са славяни, БАН "научно" постоянно ни доказват, че не сме българи а славяни

2016.12.09 | 15:13

4
сега всички мухлясали другари ще се накичат с най-шарени научни титли и ще се обявят за най-умните и способните, наготово пари до това водят

2016.12.09 | 15:13

3
продължават нагласените консурси, корупцията, протежирането на свои чавета комунистически

2016.12.08 | 09:19

2
скоро изритване на руската агентура

2016.12.08 | 09:19

1
СЕГА ВСИЧКИ КОИТО НАПОСЛЕДЪК СТАНАХА ПРОФЕСОРИ ЩЕ СИ ДОВЛЕКАТ ПРОТЕЖЕТАТА В БАН. И ЩЕ ЗАПОЧНЕ ГОНЕНИЕ НА ВСИЧКИ МЛАДИ И МИСЛЕЩИ ХОРА. И ТАКА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ОЩЕ 2-3 ГОДИНИ.

Добави коментар

Водещи новини