Велизар Енчев: Морално е да намалим партийната субсидия

  • 08 декември 2016 07:44

  • 2125
  • 2
Велизар Енчев: Морално е да намалим партийната субсидия
©

Независимият депутат Велизар Енчев внесе проект на изменение на Закона за политическите партии за намаляване на партийната субсидия. Той предлага партиите да получават 5 лева за реален глас.

"В ЕС средната субсидия е 3 евро, в България - най-бедната страна в ЕС, тя е 6 евро, посочи Енчев. По думите му е морално укоримо субсидията у нас да е толкова висока. Депутатът е не скри възмущението си от факта, че в Бюджет 2017 намаляване на парите за партиите".

Велизар Енчев уточни в ефира на БТВ, че е срещу идеята на Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в за 1 лев субсидия, както не одобрява и идеята на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г изцяло да падне субсидията за политическите парти.

Партиите трябва да отчитат публично как харчат парите си и да има прозрачност и така да не изхранват свързани лица. Това каза бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров по темата за размера на партийните средства. Според него най-важна е отчетността на партията.

"В размера на субсидията трябва да се балансират два интереса – големите партии трябва да имат пари, за да са финансово независими и конкретният размер може да бъде съобразява". Димитров посочи и пример от работата на Сметната палата отпреди години – лидер на малка партия, който е получил голяма субсидия веднага я е превел на дъщеря му под формата на наем. "Оказва се, че законът го позволява. Липсата на законова уредба и отчетност води до рискове", категоричен беше Димитров.

Енчев допълни, че големите партии искат по-ниска субсидия, а същевременно имат много спестени пари на влог. ГЕРБ например е с 30 млн. лв. Той коментира и предложението си партиите да бъдат задължени да харчат парите си в рамките на годината, за да не ги стискат за избори. "Така те ще могат да инвестират в дейност по региони".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2125 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Боев

2016.12.09 | 18:49

2
Горките партии,вай вай каквоще правят сега кого ще рекетират?
цървул по произход

2016.12.09 | 18:45

1
И с такава малка субсидия как ще ходим на екскурзии в Париж , Венеция, Варадеро и как ще отсядаме в скъпи хотели ? Само като си помисля и ми се къса сърцето !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини