Плевнелиев: Гвардейската част и до днес е един от най-значимите символи на българската държавност

  • 07 декември 2016 17:20

  • 1386
  • 1
Плевнелиев: Гвардейската част и до днес е един от най-значимите символи на българската държавност
© Булфото (архив)

Като правоприемник и продължител на традициите на формираната през 1879 година лична гвардия на княз Александър I, Националната гвардейска част и до днес е един от най-значимите символи на българската държавност. Нейната роля за съхраняването на националната историческа памет и за утвърждаването на българската идентичност е ярък пример за родолюбие и всеотдайност в полза на отечеството.

Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който днес бе гост на военното формирование, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Върховният главнокомандващ на Въоръжените сили открои приноса на гвардейците към успехите на Българската армия във войните за национално обединение и независимост и подчерта, че и днес с високия си професионализъм гвардейците утвърждават националната идентичност и патриотичен дух.

В приветствието си към военнослужещите държавният глава подчерта, че въпреки трудностите, Националната гвардейска част успя да съхрани почитта на народа и да издигне авторитета на българската държава. „И днес военното формирование последователно и отговорно изпълнява своята мисия – да пази военните ритуали и да отстоява изконните гвардейски ценности и принципи. Функциите на Националната гвардейска част в провеждането на представителни и официални церемонии, протоколни мероприятия и военни ритуали с национално и държавно значение, утвърждават и нейната фундаментална значимост по отношение на културно-възпитателните и военно-патриотичните дейности“, допълни президентът.

В знак на признателност за оказаната от държавния глава подкрепа за Националната гвардейска част, бригаден генерал Боян Ставрев подари българска гвардейска сабя на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1386 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.18 | 20:41

1
лоско да те иба курво гнусна къде е Армията

Добави коментар

Водещи новини