Дончев: Няколко компании имат интерес към АЕЦ "Белене"

  • 07 декември 2016 14:41

  • 5484
  • 12
Дончев: Няколко компании имат интерес към АЕЦ "Белене"
© Булфото (архив)

До момента има интерес от няколко компании за проекта АЕЦ "Белене".

Това съобщи вицепремиерът в оставка Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник в отговор на въпрос от парламентарната група на Реформаторския блок по време на блиц контрол в парламента. Дончев напомни, че се коментират два сценария за използване на оборудването - изграждане на ядрено съоръжение, изцяло като пазарен проект без инвестиция от страна на държавата, или препродажба. Той посочи, че е въпрос на детайлен икономически анализ кой от двата ще се реализира. Вицепремиерът в оставка каза, че ако се върви към строеж на ядрена електроцентрала, най-редно е да се следва приватизационна процедура - двата реактора и площадката на "Белене" да бъдат оценени и да се организира прозрачна приватизационна процедура, където всеки заинтересован ще може да се яви и да наддава. Дончев уточни, че потенциалните купувачи не могат да разчитат на договор за гарантирано изкупуване на енергията. Той посочи, че всички заинтересовани компании са информирани за това условие и са съгласни с него.  Ако този сценарии не бъде реализиран, остава вариантът препродажба, посочи той. По думите му при този вариант се говори само и единствено за минимизиране на щетите.
Позицията на правителството е, че ние нямаме нищо против да бъде изградено подобно съоръжение при спазването на всички стриктни норми за безопасност, каза Дончев. Според него това би позволило възстановяване на всички направени досега разходи, а от оперирането на съоръжението, дори държавата да няма дял в него, ще има ползи от данъци и от заетост на висококвалифицирана работна ръка.

След блицконтрола вицепремиерът в оставка коментира пред журналисти, че до момента не са водени преговори за обратно изкупуване на съоръжението от руска страна. Той посочи, че към момента потенциалният купувач е Иран, но се водят разговори с няколко компании.
По време на контрола в отговор на въпроса на ПГ на "БСП лява България", Дончев каза, че до момента не е вземано решение на Министерски съвет за позицията на страната по въпросите, които ще се разискват на срещата на Европейския съвет на 16 декември. Той предложи в оставащите девет дни да се уточни адекватен парламентарен механизъм и позицията на правителството да бъде консултирана с народните представители. На въпрос на ПГ на АБВ Дончев отговори, че, според него, българското председателството на ЕС е "уникален шанс" да се заяви добра позиция по няколко теми - бюджет, многогодишна финансова рамка и сигурност. Който и да има политическите ангажименти да управлява държавата, дано да го направи по най-добрия начин, защото тук има уникален шанс важни за България теми да придобият "адекватна европейска кройка", заяви Дончев.

Може да има разговори с Реформаторския блок за кабинет, силно скептичен съм относно шанса, коментира още Дончев. Днес, след като БСП върна втория проучвателен мандат, стана ясно, че третият ще е за РБ, а от Блока са категорични, че ще се опитат да го реализират само ако имат подкрепата на ГЕРБ. Дончев припомни, че в крайна сметка принципната позиция е, че това НС е изчерпано, такова е и общественото мнение, затова той не вижда смисъл от опит да се сглоби трудно "неустойчива политическа конструкция". Нека все пак РБ да получи мандата си, не искам да отричам в аванс, няма причина и проблем да не се проведат разговори, въпреки оценката ми, че потенциалът е изключително скромен, допълни вицепремиерът в оставка. ГЕРБ все пак били готови да чуят аргументите на Реформаторите и техните предложения преди окончателно да решат.

Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник обаче е категоричен, че не може да става и дума за несериозни, според него, формати - кабинет с друг премиер и досегашните министри. В крайна сметка министрите са част от един политически организъм, "това не са трансферни футболисти, които ги местим от един отбор в друг", каза той. Според вицепремиера в оставка звучи изкусително кабинет без политически лица, защото повечето хора не обичат политиците. Но, подчерта Дончев, най-опасната конструкция са неполитически лица, защото не е ясно кой носи отговорност за тях. Освен това, продължи той, да сложиш на министерско или премиерско място неполитик е изначална безпомощност, тъй като министър-председателят и министрите трябва да правят политики, не са чиновници да резолират преписки. А и, според него, ресурсът от неполитици-експерти в области като икономика, еврофондове, финанси у нас бил скромен.

Последвайте канала на

БТА
5484 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2016.12.07 | 22:48

12
ДЯДО КОЛЕДА ЩЕ ПРАТИ МНОГО, МНОГО, МНОГО НАТО.

2016.12.07 | 22:47

11
Дядо Коледа ще подари много години затвор на Гробарите!
фф

2016.12.07 | 22:44

10
Като им обявят комисионните много бързо ще напуснат! Ще изчезнат като феи!

2016.12.07 | 18:31

1
"Тъпачка" съм, не съм тъпак.
hm

2016.12.07 | 22:43

8
Не разбрахте ли, че не искаме да ни строите тази "атомна бомба" в земетръсен район. Стига спекулирахте и дърпахте пари от това! Знаем, че на вас не ви пука, защото ще се приберете в някой от швейцарските си дворци като Стан.шев. Само имайте страх от Бога и поне малко мислете и за нас.

2016.12.07 | 22:43

9
Земетръсен ти е задника тъпако! Мислиш ли , че преди започване на строежа не е изследван района, това да не ти е Бойко тиквата, дето само пърди и реже ленти. Като умре Козлодуй след 15-20 год. и като почнете да плащате троен ток ще се озърташ , като насран.
grancarov

2016.12.07 | 22:43

7
Нали същия идиот Боко тиквата го спря и сега плащаме милиони а пък той си е взел комисиона а обикновенните Българи в калта.

2016.12.07 | 22:43

6
Решетников клюкяри Нинова, за да се върне Първанов с Тройния шлем. Иначе от какъв зор атакува точно Нинова, след като се е срещнал тук с ВСИЧКИ руски мекерета.Решетников пусна Нинова по пързалката чрез Гоце-да не забравяме, че Първанов ПРЪВ предложи Радев на Нинова за ОБЩА кандидатура!
Аз казах

2016.12.07 | 22:43

5
Каква ще е ползата за народа, ако АЕЦ не е държавна - НИКАКВА ! За нас ще останат единствено НЕГАТИВИТЕ от това че в близост ще имаме потенциална атомна бомба, особено ако тя е китайска или американска. НЕ ИСКАМЕ ТОВА !!!
Гост

2016.12.07 | 22:42

4
И защо досега тези 3 компании с интерес за строителство не са били публично известни. Едва ли са проявили интерес към проекта вчера или онзи ден. Работите на тъмно ли се движат още или това е поредния предизборен балон.

2016.12.07 | 22:42

3
Сигурно Китайският Аец ще го поръчат от Aliexpress със безплатна доставка и гаранция 3 месеца. То повечето атомни централи в Китай са Руски!
Karo

2016.12.07 | 22:42

2
Със този ''ПРОЕКТ'' можем да кандидатстваме спокойно за Гинес, категория най тъпата държава на света.

Добави коментар

Водещи новини