Плевнелиев: Целта ми остава да не позволим политическата криза да прерасне в парламентарна

  • 07 декември 2016 14:05

  • 2695
  • 4
Плевнелиев: Целта ми остава да не позволим политическата криза да прерасне в парламентарна
© Булфото

Над всички нас стоят правилата на Конституцията на Република България. В трудни моменти на несигурност тя винаги ни е помагала да намерим решение. Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в свой коментар за политическата ситуация, след като днес беше върнат проучвателния мандат от Парламентарната група на „БСП Лява България“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Днес според конституционните си правомощия на „Дондуков 2“ президентът връчи проучвателен мандат на втората по големина парламентарно представена политическа сила, която на свой ред отказа да състави правителство.

„Моята цел остава да не позволим политическата криза да прерасне в парламентарна. За съжаление сме в ситуация, в която възможността 43-ото Народно събрание да излъчи устойчива формула за съставяне на правителство е минимална“, заяви още Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното пред журналисти и напомни, че настоящият парламент все още има важни задачи в дневния си ред, а в момент на нестабилност е редно всички институции в страната да не прекъсват своята дейност. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното напомни, че предстои през първата половина на 2018 г. да се реализира и Българско председателство на Съвета на ЕС, което трябва да е сред водещите приоритети за всички институции и политическите сили. „Председателството не е просто изпълнение и провеждане на срещи. Преди всичко е важна неговата подготовка“, напомни президентът.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното заяви още, че при изпълнението на конституционните си правомощия за връчването на проучвателен мандат ще цели достойното участие на България в НАТО и скоростното ѝ интегриране в Европейския съюз да не бъдат поставяни под въпрос. „В президентската институция няма да се коват правителства, нито ще се измислят коалиционни формули“, увери президентът.

Държавният глава подчерта също така, че при изчерпване на конституционната процедура и невъзможност политическите сили да съставят нов кабинет, е готов да назначи трето служебно правителство в рамките на своя мандат.

В отговор на журналистически въпрос за бъдещето на Европа на фона на излизането на Великобритания от ЕС и промяната на лидерството на САЩ, президентът изрази надежда, че в бъдеще лидерите на Стария континент няма да поставят под съмнение основните ценности, на които се базира общността, а именно – мира и човешките права и свободи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2695 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Аз казах

2016.12.09 | 20:34

4
Целта ти , офшорчо е да се намърдаш като еврокомисар. Ти го знаеш, но и ние също. Ще дойде видов ден и тогава няма да можеш да се покриеш, колкото имоти да имаш извън България. Всички знаем как националните предатели са били издирвани зад граница. От Народен съд няма да избягаш.

2016.12.09 | 20:34

3
Плювньо, оди да го духаш

2016.12.09 | 20:33

2
и Курнелия е курва курва
ДА

2016.12.09 | 20:33

1
ГЕРБ ПАРТИЯ ЗА ЗАЩИТА НА БЕЖАНЦИТЕ И НА БИЗНЕСМЕНИТЕ А НЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

Добави коментар

Водещи новини