Илхан Кючюк: Трябва да се противопоставим на радикализацията

  • 07 декември 2016 12:17

  • 1012
  • 0
Илхан Кючюк: Трябва да се противопоставим на радикализацията
©

По повод Международния ден за правата на човека евродепутатът на ДПС и вицепрезидент на АЛДЕ Илхан Кючюк събра либерали от цял свят на форум в Брюксел. Събитието на тема "Свободата на вяра в ерата на радикализация" бе организирано с подкрепата на Либералния интернационал и фондация "Фридрих Науман" и в него участие взеха представители от Европа, Азия, Северна Америка и Африка, съобщиха от офиса на евродепутата.

"Ние либералите трябва да се противопоставим на радикализацията чрез насърчаване на толерантността, информираността, човешките права и социалното включване. Необходимо е да изграждаме мостове между религиозните общностите, за да премахнем усещането за различие и отчуждение сред мигрантите и малцинствата. Необходимо е да насърчаваме образованието и заетостта, за да се спре разпространението на радикализация", заяви Кючюк в своята реч.

В първата част от събитието участниците посетиха станалия известен през последните месеци с високите си нива на радикализация квартал Моленбек. На дискусия с кмета на общината г-жа Франсоаз Шепманс бяха обсъдени факторите и причините, които подтикват млади хора да изпаднат в агресивната радикализация. Тя направи обстоен анализ на случващото се от 90-та година насам и запозна участниците с мерките и политиките, които общината прилага за превенция и интеграция след атентатите.

По време на втората част, която се проведе в Европейския парламент, специална награда от Либералния интернационал за принос към демокрацията и свободата на изразяване получи съпругата на саудитския блогър Раиф Бадауи. Участници във форума бяха единодушни, че се нуждаем от нов импулс на международната сцена и различен отговор на насилието и погазването на човешките права. Нееднократно беше изтъкната ролята на регионалните участници, отвъд рамката на традиционната помощ на атлантическите партньори, като ключов инструмент за справяне с насилието и радикализацията.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1012 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини