Иде ли зимен апокалипсис? (видео)

  • 07 декември 2016 11:10

  • 98788
  • 4
Иде ли зимен апокалипсис? (видео)
© Novini.bg

Тази зима сняг задължително трябва да има. Това каза пред Novini.bg климатологът доц. Георги Рачев.

По думите му едната голяма вероятност е сухото, безвалежно и относително хладно време да се запази за Коледа и Нова година. Много голямата неизвестност е след 21-22 декември, тъй като единият вариант е да остане сухо и хладно и до Нова година, а другият вариант е да има доста сериозни снеговалежи. Всичко ще зависи от това дали този студ, който се е натрупал над Източна Европа и над европейската територия на Русия, ще успее да стигне до нас. Иначе в Европа ще остане доста динамично, с т.нар. западен пренос, който винаги е водил до меко време за декември, обясни експертът.

Доц. Рачев уточни, че ще разберем с абсолютна точност някъде около 12-15 декември дали ще има сериозни снеговалежи по празниците. Дългосрочната прогноза засега показва, че ни очаква нормална зима с нормални валежи, особено през януари и февруари, посочи той.

Климатологът коментира и въпроса дали ни очакват нетипично ниски температури тази зима. Над европейската територия на Русия и над скандинавските страни и в момента се е събрал страшно много студ – дали този студ обаче ще стигне Балканския полуостров, е изключително трудно да се каже, защото в момента имаме западен пренос, който изцяло блокира студа далече на североизток. Напълно нормално е през зимата да има много студени дни и аз веднага ще припомня, че миналата година между 20 и 25 януари беше ужасно студено в България, с температури, които не бяхме отчитали повече от 20 години. В Драгоман и в София температурите паднаха до минус 17-18 градуса, а в Кнежа беше минус 24 градуса. Това ужасно студено време продължи повече от една седмица. Последва един изключително слънчев и топъл февруари – най-топлият февруари месец, откакто съществуват метеорологични наблюдения. Така че и тази зима ще има студ, но такъв продължителен студ, който да прилича на апокалипсис, няма да има, прогнозира доц. Георги Рачев.

По публикацията работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Последвайте канала на

Novini.bg
98788 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.12.11 | 21:53

4
zaduljitelno I trqbva sa dve samoizklu4va6ti se dumi
E BRAVO

2016.12.11 | 21:53

3
PITATE TO4NIA 4OVEK!!!!!!
Инженера

2016.12.11 | 21:52

2
Такива прогнози и аз мога да дам : "единият вариант е да остане сухо и хладно и до Нова година, а другият вариант е да има доста сериозни снеговалежи".С две думи ако не е едното, то ще е другото.
Choki-Ice

2016.12.10 | 08:54

1
Za Malko da UMRA si Spomnqm ,Izlqzoh s kucheto I se zadavih

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини