Митов се срещна с помощ главния секретар на САЩ

  • 07 декември 2016 08:22

  • 2154
  • 3
Митов се срещна с помощ главния секретар на САЩ
© МВнР

Mинистърът на външните работи в оставка Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, посети Вашингтон, където проведе среща с помощник държавния секретар за Европа и Евразия Виктория Нюланд. Българският министър участва и в международен форум за политически лидери, организиран от Международния републикански институт и Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“.

С помощник държавния секретар Виктория Нюланд Митов обсъди актуалното развитие на вътрешнополитическата ситуация в България и в САЩ след проведените избори за президент. Той изтъкна важността на укрепването на трансатлантическата връзка и по-нататъшното развитие на стратегическите отношения между двете страни, като изрази очакване новата администрация да продължи неотклонния ангажимент на САЩ към сигурността на съюзниците от НАТО и спазването на демократичните стандарти в Европа и света.

На срещи в политически и аналитични институти и центрове, които се очаква да имат важна роля при формиране политиките на новата американска администрация - Международния републикански институт (International Republican institute), Фондация „Херитидж“ (The Heritage Foundation) и Американския Предприемачески Институт (American Enterprise Institute) министър Митов обсъди политическите и икономическите предизвикателства пред Европа, като отправи послания за по-нататъшно укрепване на трансатлантическата връзка като гарант за сигурността и просперитета на демократичните държави от двете страни на Атлантика. Той сподели виждането си за необходимостта от политическо и икономическо консолидиране на демократичното пространство и ясното му разграничаване и противопоставяне на автократичните режими.



Министър Митов бе основен говорител във форум за политически лидери, организиран от Международния републикански институт и Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“. Участие в дискусиите взеха още членове и представители на конгреса на САЩ, членове на Европейския парламент, на парламентите на ФР Германия, Полша, Чешката република, Словакия, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Грузия и Украйна и ръководители на американски политически и аналитични центрове. В изложението си министър Митов изложи визията си за укрепване на общността на либералните демокрации въз основа на отстояване на общите ценности и интереси и противопоставяне на опитите на автократични режими да отправят предизвикателства към международния правов ред, да подкопават трансатлантическата връзка и очертават нови разделения в Европа. Министър Митов изрази очакване за бързо установяване на успешно сътрудничество с новата американска администрация и съгласуване на общ дневен ред, основан на справедливо споделяне на отговорностите за гарантиране сигурността и просперитета на съюзниците от двете страни на Атлантика.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2154 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Аз казах

2016.12.09 | 18:52

3
Мекерето е отишло на отчет. Чудя се кога ще го осъдим тоя национален предател ?!

2016.12.09 | 18:52

2
пияндурски гъзоблизец ти при азиатските пияни сволочи ли искаш да отиде

2016.12.09 | 18:52

1
Митов курвата на въжето

Добави коментар

Водещи новини