Британец бе признат за виновен по дело, свързано с атентатите в Брюксел и Париж

  • 06 декември 2016 21:43

  • 9817
  • 0
Британец бе признат за виновен по дело, свързано с атентатите в Брюксел и Париж
©

Британски гражданин бе признат за виновен от съд в Лондон, че е предоставил 3000 британски лири на ключов заподозрян за смъртоносните терористични атентати в Брюксел и Париж, с което е подпомогнал подготовката им, предаде БТА, цитирайки АП.

Закария Буфасил предал парите на Мохамед Абрини на тайна среща в град Бирмингам. Абрини е "човекът с шапката", забелязан на видеокадри от охранителни камери мигове преди бомбените атаки на брюкселското летище на 22 март т.г., при които бяха убити 16 души.
Според обвинението Абрини е посетил Англия през юли 2015 г. и е получил парите от 26-годишния Буфасил и 27-годишния Мохамед Али Ахмед, който вече се призна за виновен, на среща в парк в Бирмингам. Самият Абрини бе задържан на 8 април в Белгия. Предявени са му обвинения за взривовете на 22 март в Брюксел - два на летището и един на метростанция "Малбек", при които загинаха общо 32-ма души, а над 300 бяха ранени. Той призна, че е съпровождал терористите смъртници на брюкселското летище "Завентем". Той е заподозрян и за съучастие в атентатите в Париж на 13 ноември м.г. и в планиране на аналогични нападения в Германия и Великобритания, отбелязва ТАСС.

Буфасил заяви пред съда по време на процеса, че изповядвал "умерена и толерантна" форма на исляма и заклейми екстремистите от "Ислямска държава", като ги нарече "по-лоши от животни". Той призна за срещата в парка, но каза, че тя нямала нищо общо с екстремизма. Въпреки това обаче съдът се съгласи с твърдението на обвинението, че Буфасил е знаел за каква цел ще бъдат използвани предадените на Абрини пари - за терористични атентати. Според британски полицейски шеф, цитиран от АП, двамата - Буфасил и Ахмед - могат да получат дълги присъди затвор. Съдът ще произнесе присъдите на 12 декември. Максималното наказание при тези обвинения е доживотен затвор.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
9817 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини