За замърсяване на река Драговищица, край Босилеград, алармират българи от Западните покрайнини

  • 06 декември 2016 16:26

  • 1033
  • 0
За замърсяване на река Драговищица, край Босилеград, алармират българи от Западните покрайнини
© Булфото (архив)

За замърсяване на река Драговищица край Босилеград, Сърбия, която тече и в Кюстендилско и се влива в река Струма, съобщи председателят на Културно-информационния център на българското малцинство "Босилеград" Иван Николов. Замърсяването на реката започнало още преди две години, когато местните жители сигнализирали, че в нея се изливат отпадъчни води от "пилотни" съоръжения за технологично изследване на флотационната преработка на олово и цинк в близка местност.

Планинската река започнала да получава млечно-бяло оцветяване. Като резултат от това изчезнала планинската пъстърва, а по-късно местните разказали, че добитъкът им не иска да пие вода от реката. В резултат на подадени оплаквания до сръбското министерство за защита на околната среда, от там отговорили, че екологичните и хидрогеолочните инспекции следят положението и че не е регистрирано присъствие на тежки метали в реката.

"Тук става дума за гранична зона между България, Сърбия и Македония, и освен сръбското Министерство на земеделието и защита на околната среда, трябва да се произнесе и Министерството на околната среда и водите на Р България и Министерството на околната среда и градоустройството на Р Македония", категоричен е Николов.

От Министерството на земеделието и защита на околната среда в Сърбия са заявили, че съгласно изискванията от Конвенцията за оценка на влиянието на проекти на околната среда в транграничен контекст, е задвижена процедурата за осведомяване на Министерството на околната среда и водите на Република България, и Министерството на околната среда и просторно планиране на Р Македония, с описание на планирания проект и възможните трансгранични влияния, но процеса на разглеждането на иска не са постъпили мнения и коментари на заинтересованите органи и организации, включително мнения и коментари от Р България и Р Македония, каза Николов. Според него обаче никой не може да гарантира, че експлоатацията на мината за олово и цинк в Сърбия, няма да предизвика екологична катастрофа, която да засегне трите държави.

"Местните хора разчитат на реакция от страна на Министерството на околната среда и водите на Република България. Все пак, отпадъчните води ще се изливат в Драговищица и Струма, които напояват Кюстендилската котловина", коментира още Николов.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1033 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини