Меркел се обяви за забрана на бурките на конгреса на партията й

  • 06 декември 2016 16:21

  • 8095
  • 2
Меркел се обяви за забрана на бурките на конгреса на партията й
© gettyimages (архив)

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се се обяви за забрана на бурките на конгреса на нейния консервативен Християндемократически съюз, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Пред около 1000 делегати на партийния форум тя заяви, че миналогодишният наплив от около милион бежанци по границите на Германия няма да се повтори. "Ситуацията от лятото на 2015 г. не бива да се повтаря", каза Меркел на двудневния конгрес в индустриалния град Есен, на който се очаква да бъде одобрена кандидатурата й за четвърти мандат. "Това е и остава наш политически ангажимент", подчерта Меркел. Тя обаче си спечели бурни ръкопляскания, след като се обяви за забрана на мюсюлманските забрадки, покриващи изцяло лицата на жените. "Цялостното забулване трябва да се забрани навсякъде, където това юридически е възможно", посочи германският канцлер.

ХДС вече изработва планове за забрана на бурките на обществени места като съдилища, при полицейски проверки и при шофиране.
Меркел повтори тезата си, че бежанците са намерили в Германия закрила от война, преследвания и липса на перспектива в родните си страни. Но веднага добави, че не всеки бежанец може да остане. Делегатите аплодираха повече от 10 минути и със ставане на крака продължилата час и половина реч на партийната лидерка, посочва ДПА. Меркел призова партията да й помогне да се справи на изборите през септември догодина, които по думите й няма да приличат на никои други в историята на обединена Германия, защото ХДС ще срещне предизвикателства и от ляво, и от дясно, както и заради надигащия се популизъм, олицетворен в Германия от антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия".

Меркел предупреди да не се търсят "простите решения", предлагани от популистките движения, и отхвърли тяхната претенция, че единствени те представляват "народа". Светът не е черно-бял и ние трябва да останем скептични към простите решения, които твърде рядко са подпомагали напредъка на страната ни, каза тя, цитирана от Франс прес. Меркел се обяви срещу лозунга "Ние сме народът", който скандират по време на митинги привържениците на крайнодясното германско движение Пегида, подобно на лозунга, скандиран от жителите на бившата ГДР в края на 1989 г., настоявайки за край на комунистическата диктатура.

"Само народът в своята цялост решава кой е народът, това сме всички ние, които решаваме, а не само някои", каза Меркел, която е отраснала в бившата Източна Германия и започва политическата си кариера след падането на Берлинската стена. Анкета от миналия месец показа, че 64 на сто от германците одобряват стремежа на Меркел към четвърти мандат, но мащабите на днешната подкрепа на конференцията на ХДС ще покажат доколко е пострадал политическият й рейтинг в резултат на бежанската криза, посочва ДПА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
8095 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
152

2016.12.07 | 14:13

2
Толкова популистко становище от тази еврозагробваща вещица не бях чувал - "...където това юридически е възможно." Юридически трябваше въобще да обезпечите недопускането на тази мюсюлманска паплач в Германия и въобще в Европа, тъпанарко!
ii

2016.12.07 | 14:13

1
Боклук!Нали ги извика в Германия.Един ден те ще станат повече от вас и тогава му мислете

Добави коментар

Водещи новини