15 души осъдени на смърт в Саудитска Арабия за шпионаж

  • 06 декември 2016 14:18

  • 3080
  • 0
15 души осъдени на смърт в Саудитска Арабия за шпионаж
© Getty Images/Guliver

15 човека бяха осъдени на смърт в Саудитска Арабия днес за шпионаж в полза на Иран, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на сателитната телевизия Ал Арабия.

Базираната в Дубай медия, която е саудитска собственост, съобщи, че тези хора са част от група от общо 32 души, арестувани през 2013 г. Според саудитския съд те са сътрудничели на иранското разузнаване и са му предавали поверителна информация за сигурността на кралството, включително за отбранителния комплекс, както и са подкрепяли протестите в Източна провинция, където живеят много представители на шиитското малцинство в Саудитска Арабия.

Процесът срещу групата - 30 саудитски шиити, иранец и афганистанец - започна през февруари. Според саудитски медии много от подсъдимите са бивши служители на министерствата на отбраната и на вътрешните работи.

15-те осъдени на смърт могат да обжалват присъдите си които освен това трябва да бъдат потвърдени от крал Салман.

15 от останалите 17 обвиняеми бяха осъдени на между 6 месеца и 25 години затвор. Двама човека бяха оправдани.

Това е първият процес по обвинения в шпионаж в Саудитска Арабия срещу местни граждани в съвременната история, отбелязва Ройтерс.

Сунитска Саудитска Арабия и шиитски Иран са основни съперници в Близкия изток. Двете регионални сили подкрепят различни страни в конфликтите в Сирия и Йемен.

Напрежението между Рияд и Техеран ескалира в началото на годината, след като видният саудитски шиитски духовник Нимр ан Нимр бе екзекутиран на 2 януари в Саудитска Арабия по обвинения в държавна измяна в полза на Иран. Разгневени демонстранти нападнаха саудитското посолство в Техеран, а в отговор Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите си отношения с Иран, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3080 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини