35 000 туристи при екзекутирания Алонсо

  • 06 декември 2016 14:12

  • 10751
  • 0
35 000 туристи при екзекутирания Алонсо
© Булфото (архив)

Рекордните 35 000 души са видели на живо тази година препарирания след екзекуция ягуар Алонсо. Това обяви пред "България Днес" Христо Илиев, уредник на Природонаучния музей в троянското село Черни Осъм.

Постижението е абсолютен рекорд за последните години, като дори няма такъв досега регистириран. 9-годишният ягуар Алонсо избяга от клетката си в ловешкия зоопарк на 3 август 2014 г. и бе застрелян от ловджия след шестчасово издирване. В края на април миналата година препарираното му тяло е изложено в музея.

Интересът към животното не спада с времето. "Той продължава да бъде атракция номер 1 и виждам, че много хора идват специално за него. Разглеждат и другите експонати, но на него се обръща най-голямо внимание. Това е и причината да имаме приходи, на които да разчитаме изключително много. Общината също ни помага", каза още Илиев.

Рекордът за най-висока посещаемост на Природонаучния музей в Черни Осъм е регистриран през 1988 година - 151 000 посетители. Тогава билетите са били на цена от едва 5 и 10 стотинки. След промените и при сегашната цена от 2 и 3 лева рекордът е поставен именно тази година, и то благодарение на препарирания агуар.

Отскоро Алонсо "живее" зад нова модеран витрина, на която е изписана и подробна информация за вида му. Това е част от кампанията на музея за сериозно обновяване на визията.

"Продължаваме с ремонтите, докато всички витрини добият по-добър външен вид. За следващата година сме планирали голям ремонт в музей, но всичко се свежда до финансови възможности. В момента няколко човека оглеждат проектите, за да вземат най-доброто решение. Една от идеите ни е да има огромна витрина с няколко животни вътре и таван, който да изглежда като небе. Очакванията ни са ремонтът да продължи и през 2018 година", разясни Илиев.

Музеят разполага с огромна експозиция от препарирани животни, но през последните години славата му залезе покрай новите модерни забавления. След появата на Алонсо развлекателният зоокът се съживи и започна да трупа приходи и популярност.

Последвайте канала на

Novini.bg
10751 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини