40 млн. лева по ОП са предвидени за квалификация на учители

  • 05 декември 2016 16:21

  • 969
  • 0
40 млн. лева по ОП са предвидени за квалификация на учители
©

Общо 40 милиона лева по оперативни програми са предвидени и могат да бъдат използвани за повишаване на квалификацията на учители, включително по специални предмети в професионални гимназии.

Това съобщи заместник-министърът на образоването и науката Диян Стаматов във Враца, цитиран от БТА. Той участва в среща на тема "Професионалното образование- ключов фактор за развитие в област Враца", организирана от областния управител Малина Николова в партньорство с Регионалното управление на образованието /РУО/. В срещата участваха кметове на общини, представители на бизнеса и директори на професионални гимназии в областта.

Заместник-министър Стаматов посочи, че 20 милиона лева са предвидени за повишаване на квалификацията на всички учители в системата на средното образование. Другите 20 милиона лева са за въвеждането на дуалното обучение в професионалните училища, за които могат да кандидатстват 100 паралелки от цялата страна. В проектите е може да се включи повишаването на квалификацията и на преподавателите по специални предмети в професионалните гимназии паралелно с обучението на гимназистите в реална работна среда, уточни той.

Дуалното обучение е започнало от настоящата учебна година в 3 професионални гимназии в област Враца, посочи Галина Евденова, началник на РУО. Тази учебна година професионално обучение се осъществява общо в 21 училища в областта, от които само 12 са професионални гимназии, допълни тя. През следващата година ще продължи работата да се формират професионални паралелки в средни училища, в които досега основни са били непрофилираните паралелки, каза още Евденова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
969 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини