Призовават към опазване на Антарктида със специална изложба (снимки)

  • 05 декември 2016 13:31

  • 2594
  • 0
Призовават към опазване на Антарктида със специална изложба (снимки)
© Фейсбук, Български антарктически институт

В Софийския университет "Свети Климент Охридски" бе открита изложба на карти на Антарктида TERRA AUSTRALIS INCOGNITA (Непознатата южна земя). На събитието присъстваха проф. Христо Пимпирев, доц. Юри Кучев и проф. Теменужка Бандрова, съобщиха от Българския антарктически институт (БАИ).

Инициативата е част от мероприятията през Международната година на картата (2015-2016) и Международният ден на Антарктида 1 декември. Проектът се реализира в рамките на честванията на 25-та годишнина от подписването на Мадридския протокол за опазване на околната среда към Договора за Антарктика, 25-та Юбилейна антарктическа експедиция и Климентовите дни на Софийския университет.

TERRA AUSTRALIS INCOGNITA е проект на програмата ЕКОАНТАР на БАИ. Той има за цел чрез проследяване на историята на картографията на Антарктида от XV век до днес, да направи общодостъпни най-интересните карти, като се обърне специално внимание на българския принос и да се привлече общественото внимание към последния все още чист и малко засегнат от човешката дейност континент, а също така да се апелира към опазване на неговата уникална флора и фауна.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2594 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини