Лекувайте детските зъби, за да няма усложнения (видео)

  • 06 декември 2016 09:04

  • 9883
  • 1
Лекувайте детските зъби, за да няма усложнения  (видео)
©

Грижата за зъбките на децата е от изключително значение за тяхното развитие на целия организъм и цялостното им здраве. Проблемните зъби могат да доведат до редица усложнения. Затова е много важно от ранна детска възраст децата да бъдат образовани.

За това какви грижи трябва да се полагат за зъбките на децата и какво може да се случи, ако не се изпълняват, обясни пред novini.bg стоматологът д-р Райна Иванова - Мечкова.

Здравето на детските зъби
Посещенията при зъболекар трябва да започнат рано, дори и ако едно детенце има няколко зъбчета Първото посещение на едно дете при зъболекар трябва да бъде около 1,5 – 2 години.
В момента родителите водят масово децата си на 4 -5 години при първите болки, което е изключително грешно.
Ако едно дете, започне да ходи рано на зъболекар, то първо ще преодолее страха от него и второ ще бъде научено на добра хигиена. Също така ранните посещения могат да помогнат за преодоляване на лоши навици – смучене на пръсти, на горна или долна устна.

За здравната зъбна култура
Посещенията при зъболекар трябва да бъдат на всеки 6 месеца. Ако това се спазва от родителите, децата също ще посещават редовно зъболекар. Така много по-лесно и бързо ще бъдат преодолявани проблемите, ако ги има.
Д-р Райна Иванова – Мечкова е категорична, че млечните зъби трябва да се лекуват. Ако това не се случва, може да се стигне до абсцес, до гангрена, което ще се отрази в последствие на цялостното състояние на детето.

Каква трябва да бъде пломбата – амалгама или бяла полимерна?

Амалгамата е по-евтина, но и много здрава от бялата полимерна пломба. С нея се работи лесно и може да се поставя навсякъде.
Амалгамата обаче изобщо не е естетична. Тя е сива на цвят, което често никак не се харесва на пациентите. Поставена близо до венеца, тя може да го оцвети и да направи т. нар. амалгамена татуировка. Това оцветяване се отстранява с лазер или оперативно се изрязва оцветената тъкан. Амалгамата може да оцвети в леко сиво и зъбната тъкан, и дори и да я подменим с бяла пломба, зъбът може да продължава да сивее. Амалгамата има метален характер. Когато в устата има и други метални или златни конструкции, или други амалгами е възможно протичането на галваничен ток, а това означава че може да възникване метален вкус в устата, парене и сухота.
Бялата полимерна пломба е много по-естетична. През последните години новите бели пломби са и много по-биологични.

За или против силанизирането?
Както вече казахме, грижата за зъбките на деца е от огромно значение. Затова при проблемни детски зъби може да се използват силанти. Те се налагат при получаването на кариеси при новопробилите зъби. Силанизирането спира разпространението на кариесите, които най-често тръгват от фисурите.

Прилагането на метода на силантите е необходим при:
- Дълбоки фисури;
- Новопробили молари и премолари;
- Превенция на кариес на постоянните зъби;
- При деца със засегнато от кариес временно съзъбие;

Предимствата на силнатите са:
- Не се налага предварително изпиляване на зъбите;
- Устойчиви на изтриване и свиване;
- Стабилен цвят;
- Устойчиви във влажна среда;
- Втвърдяват се бързо;
- Включени флуориди, които повишават минерализацията на емайла;
- Кариес-редукция, около 80%;
- Времетраене от 2-8 години.

Методът на силантите се прилага в практиката при лечение на кариес на деца, защото е удобен и изключително ефективен. 

За функционалните апаратчета и брекетите:
Брекетите и функционалните апарати се използват за лечението на много ортодонстки проблеми.
Те трябва да започнат да се използват при нужда рано, защото челюстите на децата до 12 – 13 годишна възраст се разширяват тогава лесно, зъбите са податливи. До 15 години съветът на стоматолозите е да се използват апаратчета, а след тази възраст брекети.

Съветите на Д-р Иванова - Мечкова към всички родители са: Водете децата си често на зъболекар. Не се страхувайте! Зъболекарите знаят какво да правят.

 

Повече съвети и препоръки може да видите във видеото:

 

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
9883 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Андроид

2016.12.06 | 14:36

1
Отлично казано ,но си спестихте фактът ,че амалгамата съдържа живак ,който е клетъчна отрова.

Добави коментар

Водещи новини