Руският патриарх Кирил: Православната църква е безпрецедентно независима от държавата

  • 03 декември 2016 11:16

  • 2417
  • 21
Руският патриарх Кирил: Православната църква е безпрецедентно независима от държавата
© gettyimages

Руската православна църква (РПЦ) днес е безпрецедентно свободна, независима от държавната власт. Това заявява патриархът на Москва и цяла Русия Кирил в интервю за френския в. "Фигаро", поместено днес на сайта на Московската патриаршия, предаде ТАСС.

Интервюто е взето по повод започващото днес пастирско посещение на патриарха в Корсунската епархия, обединяваща енориите на РПЦ във Франция, Швейцария и други страни. Основно събитие по време на визитата ще бъде освещаването на катедралата към новия Православен духовно-културен център в Париж. Предстоятелят на РПЦ ще има и срещи с френски държавни дейци.

Отношенията между РПЦ и руската държава са изградени въз основа на "независимост и съвместна работа в сферите, където това е в интерес на православните граждани. Равнището на свобода, с което разполагаме, за нас е безпрецедентно не само в сравнение със съветското време, но и със синодалния период в Руската империя, когато Църквата е била свита до нивото на министерство по духовните въпроси", заявява патриархът.

"Църквата е по-близо до държавата и обществото, отколкото през времената, когато клирът и вярващите са били в концлагери, насилствено са били настанявани в психиатрични болници, храмовете са били взривявани или превръщани в краварници. Надявам се, че не тази ситуация е желана за онези, които ни упрекват в "близост до политическата власт", казва първойерархът на РПЦ.

По думите му нивото на отношенията между държавата и църквата в Русия в ред аспекти доближава средноевропейското. В Русия "няма държавна църква, както примерно във Великобритания или в Дания", РПЦ няма "публични функции да регистрира бракове, както в редица северноевропейски държави", назначенията на епископи не подлежат на одобрение от президента, "както прави френският президент в Елзас", държавната администрация не събира църковни данъци, както е в Германия, а руските свещеници не получават заплати от държавната власт, изтъкна Кирил.

"Всестранната подкрепа за традиционните религиозни общности е най-добрата профилактика срещу религиозния екстремизъм; тя брани хората от богоборческата идеология на ИД ("Ислямска държава"), разпространяваща се подобно на вирус", подчерта руският патриарх. "Не се борим с исляма в един или друг негов прочит, борим се срещу войнстващото безбожие. И водим тази борба рамо до рамо с мюсюлманите, които виждат в ужасяващите убийства, извършвани уж в името на исляма, поругание на своята религия", заяви предстоятелят на РПЦ.

"Човек, присвоил си правото да убива в името на Бога, трябва да бъде спрян, включително, ако е необходимо, със силата на оръжието", добави той.

Последвайте канала на

БТА
2417 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар

2016.12.18 | 11:55

21
Колкото има дървено желязо, толкова има комунист вярващ в Бог!
САМО ПИТАМ

2016.12.18 | 11:54

20
„ЦЪРКВАТА ПАЗИ НАРОДА ОТ АНТИХРИСТИ-КОМУНИСТИ...” И как по-точно Църквата пази народа от Антихристи-комунисти, като ДС Синода е от антихристи-комунисти. И покрай Вселенския събор стана видно, че обслужва само имперските амбиции на Русия.
ste

2016.12.18 | 11:54

19
РПЦ е военно-религиозна организация - свръхбогата, развратена, разпусната и разкъсвана от вътрешни и идейни противоречия, алчна, лъжлива. Сега ще внедряват православие в училището с теоретичен, но нереализуем на практика избор на изучаваната религия. Децата трябвало до могат да назоват всичките им църковни герои, празници, ритуали и т.н. Страшно полезни знания! Мракобесие средновековно.
костадин

2016.12.18 | 11:54

18
много глупаци има унас от село нее излизал в черква нее влизал и тръгнал да коментира руската православна черква значи и нашта е такава имаи те страх от бога не говорете глупости

2016.12.08 | 19:43

17
КГБ източено-кривославната (хибрид) църква на Чебурашистан дето се чуваства по-близо до исляма е зависима от КГБ управника Путин за всичко! Като всяка една фалшива религия, която разчита на държавно спонсорство! И католиците(хибрид) са така и протестантските държавни деноминации също! Библейското Християнство никога не е разчитало на държавата, а е било вярващо във Бог - това е Истинската Църква, а останалите са отстъпилата църква, неразумните девици от притчата!
Do 7 i 8

2016.12.08 | 19:42

16
Пропускате един марък факт, всичките ни владици са завършили в Русия и съответно са абсолютни русофили. Така, че не ми говорете за Запада и останалия свят. Православието не е само Русия!!! Православните сме по целия свят, така че спестете си лъжите и пропагандния бълвоч. А руския патриарх е толкова независим от Путин, колкото колата на всеки от нас, е независима от горивото си!

2016.12.07 | 19:47

15
Преди комунистите забраняваха религията, за да преследват целите си. Сега използват религията за същото.

2016.12.06 | 14:21

14
Про западната клика написа про турската история на БГ, те нямат нужда от нация създадена от Русия през 1879, искат да я унищожат

2016.12.06 | 12:30

13
Всички про западни марионетки са против православието, какво ви интересува Патриарха, оправяйте си папата

2016.12.06 | 12:30

12
западът, за 27 години ви направиха толкова тъпи, че булгаристан е единствена ви алтернатива
ПУЙКИСТАН

2016.12.05 | 00:10

9
фАКТ Е, ЧЕ У НАС ВИШИСТИТЕ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СА ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО В ТУРЦИЯ.

Добави коментар

Водещи новини