Росен Плевнелиев: Ще си спретнем перфектната буря, типично по български

  • 02 декември 2016 21:01

  • 42825
  • 30
Росен Плевнелиев: Ще си спретнем перфектната буря, типично по български
©

Конституцията е здравата основа върху която ще стъпя в създалата се ситуация. Ще минем и през тази тежка криза. Това каза президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в предаването "Панорама" по БНТ.

„Дадох всичко от себе си, защото вярвам, че бързите избори сега не са най-доброто за България. Длъжен съм да заявя, че политическа криза има. Затова нека се мобилизираме така, че тя да не прерастне в парламентарна. Шансът да се излъчи правителство в рамките на това НС изглежда все по-малък, но го има. Има още много смислена работа за свършване“, посочи президентът.

„В момента сме в конституционна процедура. Не съм този държавен глава, който ще си стои спокойно в ситуация на парламентарна криза. Аз съм себе си и ще изпълня ангажиментите си и ще нося своята отговорност. Имам добър диалог с новоизбрания президент. Предложих му служебното правителство да е на споделената отговорност. Той предпочита варианта при който аз ще си нося отговорността до 22 януари. Той е избран, но все още не е встъпил в длъжност. Намираме се в една специфична ситуация, предстояща политическа и парламентарна криза, в една изключително непредсказуема външнополитическа среда. Аз спя спокойно, защото дадох всичко от себе си. Вярвам, че потенциалът на 43-то НС не е изчерпан. Няма да е лесно, но ще си нося кръста. Все още има много патриоти", вярва Плевнелиев“.

Той изрази опасение, че следващото НС ще работи в безпрецедентна обстановка.

„Третият е символичен. Няма как да дам мандата на някой, който ще постави под съмнение европейското развитие на България, достойното членство на България в НАТО. Как да дам мандата на политически сили, които няма да могат да ме убедят с ясни и категорични аргументи, че посоката, за която аз работих 5 години, посоката, на която се посветих, ще бъде спазена, още повече с последния мандат, връчен от държавния глава? Няма да дам мандата на някой, който ще постави под въпрос европейското и световно развитие на страната. Логичният избор за мен би бил да дам третия мандат на РБ. Те се приближават най-много до идеите, които изповядвам. Искам да видя сериозни усилия и качествен диалог", разкти Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

"Аз се притеснявам, че ние можем да си спретнем една перфектна буря типично по български. Вижте какво става извън България - президентът на Турция всеки ден посочва, че търпението му се изчерпва, хиляди нови бежанци тръгнаха от Сирия, Ирак и Афганистан в последните дни. Днес светът е едно неспокойно място. Има рекордно много кризи в него. Всяка държава е потенциална мишена на тероризма. В същото време Русия има все по-големи амбиции. Пътят на България е на Запад, не на Изток - среден път няма. Аз избрах България да върви на Запад и да има едно европейско развитие. ЕС изглежда много слаб, нито една криза не е решена. Затова България трябва да стои стабилно в региона“, заяви президентът. Плевнелиев добави: „Не съм спокоен, когато виждам хора с факли да се разхождат по "Лъвов мост", знаем какво се случи в Харманли. Вярвам, че когато е трудно и тежко трябва да имаме всички инструменти на наша страна, затова се притеснявам, че имаме едно НС, което си отива“.

Плевнелиев каза още, че вижда президентът Путин да седи в изолация на всички световни форуми, на които присъства заради ситуацията в Крим. „Изборът на Тръмп е вътрешен проблем на САЩ. Това бе антисистемен вот. Той се наблюдава в цял свят“.

„Изборът на България е изборът на Левски, на Ботев, на революционерите, на будителите, идеите вградени в Третата българска държава. Всичко друго би било национално предателство. Демокрация, върховенство на закона, права и свободи на гражданите, мир и равенство в Европа“, каза президента Плевнелиев. „Държа да бъда полезният президент“, подчерта той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
42825 30

Свързани новини

Коментари 30

Добави коментар

2016.12.07 | 13:06

30
Я по добре яж лайна за Русия, по ти се отдава

2016.12.07 | 13:06

29
Подай оставка,че почти инокй не може да те гледа и слуша. Не ми пука какво си казал,толкова си се прецакал,тъпако.
ХАХ

2016.12.07 | 13:05

28
ДОЛУ ГЕРБ. МРЪСНА ПРЕСТЪПНА ПРЕДАТЕЛСКА ОРГАНИЖАСИЯ. МРЕТЕ В ИЗГНАНИЕ. ТОЛКОВА ГОДИНИ ВИ ТЪРПЯХМЕ. БЯЛ ДЕН ДА НЕ ВИДИТЕ. ПРОКЛЕТИ БЪДЕТЕ .....МАММММММММ
да

2016.12.04 | 11:03

8
това е партия на бизнесмените ......... и по изгода

2016.12.07 | 13:05

27
Бутафорен президент! Пак ги нацвъка...
Иван

2016.12.07 | 13:05

26
Боклук нещастен

2016.12.07 | 13:05

25
НА ТОВА,НИЩОЖЕСТВО,КОГАТО И ДА МУ СЕ ИЗСЕРЕШ В УСТАТА-ВСЕ ЩЕ Е КЪСНО !
Аз казах

2016.12.07 | 13:05

24
Този плужек е за затвора. Поради факта обаче че е американски агент той ще е новия еврокомисар на България. Това ли заслужаваме, братя българи ?!?!?!

2016.12.07 | 13:05

23
Бахти гнусния червей комсомолски е тоя офшорко !
ХАХ

2016.12.07 | 13:05

22
На следващите избори г-н Мустафа Карадайъ - премиер , а г-н Сидеров - вицепремиер ! Само така ще се оправи България ! ДПС и Атака над всички !
ГЕРБ

2016.12.04 | 19:11

21
НА БОЙКО ПАЛЯЧОТО...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини