НС прие на второ четене промени в закона за чужденците в България

  • 02 декември 2016 12:51

  • 3259
  • 0
НС прие на второ четене промени в закона за чужденците в България
© Novini.bg

Парламентът прие на второ ченете промени в закона за чужденците в България.

Депутатите отмениха еднократните визи за транзитно преминаване със срок до два дни, които можеха да се издават от граничните органи по изключение, когато се налага от държавен интерес или от извънредни обстоятелства. Граничните органи ще продължат да издават еднократни визи за краткосрочно пребиваване с валидност и разрешен срок на пребиваване до 15 дни. Такива вече ще могат да се издават и по хуманитарни причини. С промените се прецизира, че визи за дългосрочно пребиваване със срок на валидност до една година и с право на пребиваване до 360 дни може да бъде издадена, когато това е предвидено в наредба на Министерския съвет. Досега се издаваха на студенти, стажанти или командировани в страната.

Чужденец вече може да влезе в страната, ако притежава паспорт или заместващ го документ за пътуване или виза, когато такава се изисква, като досега се изискваше документ за задгранично пътуване или друг заместващ го документ или виза. Депутатите създадоха специална глава, в която са описани условията и реда, по които чужденци и членове на персонала на дипломатическо или консулско представителство, или представители на международни организации могат да получат гражданство.

Визи вече ще се отказват на лица, за които има данни, че през последните две години са нарушили граничния, паспортно-визовия, валутния или митническия режим на Република България. Отказите за издаване на виза ще могат да се обжалват по реда на Административнопроцесуалния кодекс относно тяхната законосъобразност.

Депутатите решиха сроковете за подаване на заявления за издаване на визи да се определят с наредба на Министерски съвет. Досега заявления за визи се подаваха не по-рано от три месеца преди началото на планираното посещение. С измененията се уточнява и кои лица имат право да получат разрешение за продължително гражданство.

От 6000 на 3000 лв. е намалена долната граница на глобата или имуществената сакция, която се налага на превозвач, който превозва по суша, по въздух или по вода до и/или от България чужденци, като не е изпълнил задълженията си за проверка на документите им.

Последвайте канала на

БТА
3259 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини