Аудиозапис разкрива нови подробности за самолетната катастрофа с бразилските футболисти

  • 30 ноември 2016 21:27

  • 37125
  • 1
Аудиозапис разкрива нови подробности за самолетната катастрофа с бразилските футболисти
© Getty Images/Guliver (архив)

Пилотът на разбилия се в Колумбия самолет, на чийто борд бе бразилският футболен отбор "Шапекоензе", съобщил преди катастрофата за недостиг на гориво и отказ на електроснабдителната система. Това става ясно от аудиозапис на негов разговор с диспечерите, чието съдържание бе публикувано днес в колумбийския вестник "Коломбиано", предаде ТАСС.

"Искаме приоритет за захождане за кацане, имаме проблем с горивото", казва пилотът на втората минута от записа.
След разговора самолетът започва бързо да губи височина.

На деветата минута пилотът отново влиза във връзка с диспечерите и съобщава, че "системата за електроснабдяване (на самолета) е отказала напълно и няма гориво". Три минути по-късно записът спира.

Самолетът на боливийската авиокомпания "Ламия", с който бразилският отбор "Шапекоензе" пътуваше за Меделин за първия мач от финала за Копа Судамерикана, втория по престиж клубен футболен турнир в Южна Америка, срещу местния "Атлетико Насионал", предвиден за днес, се разби близо до колумбийския град в понеделник. По последни данни на борда са се намирали 77 души, сред които 22 футболисти. Шест човека са оцелели.

Боливийската стюардеса Ксимена Суарес, която остана жива след катастрофата, заяви пред вестник "Коломбиано", че разбилият се самолет е бил изправен, но не е бил предназначен за дълги полети.

Той имаше всички необходими системи, но бе предназначен за кратки, двучасови маршрути, предимно вътрешни. "Самолетът бе използван на предела на своите възможности и по неправилен начин", разказа Суарес.

По данни на колумбийския вестник летателният апарат е бил предназначен за полети, непревишаващи 2965 километра. Курсът, при който самолетът се разби, е с дължина 2960 километра, отбелязва БТА.

Преди падането "всичко в самолета се изключи. Той рязко се снижи, а после последва силен удар", разказа оцелялата стюардеса.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
37125 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.12.07 | 09:29

1
вечна им памет.....................

Добави коментар

Водещи новини