Шарка покосила делфините в Черно море?

  • 30 ноември 2016 18:15

  • 7161
  • 1
Шарка покосила делфините в Черно море?
© Булфото (aрхив)

Аутопсията на двата замразени делфина в Тракийския университет в Стара Загора приключи. Тя бе водена от италинския учен проф. д-р Назарио от университета в Падуа. Окончателно причините за смъртта на бозайниците ще станат ясни обаче след седмица, тъй като професорът е взел проби, които ще се изследват в лаборатория в Падуа.

Единият делфин е бил с възпалени лимфни възли, съобщи д-р Георги Митев, шеф на Агенцията по храните в Бургас, който лично е присъствал на аутопсията. Там са били и експертите на РИОСВ – Бургас.

В Екоинспекцията в Бургас са се съхранявали от лятото до момента телата на делфините, които са част от стоте изхвърлени на брега, за но не са били в напреднал стадий на разложение. Взети са проби и  от далак, черен и бял дроб на бозайниците. Предстои в Падуа да се направят допълнителни изследвания на костен мозък, каза д-р Митев, цитиран от "Труд".

"Възможно е да се касае примерно за шарка или друго специфично за делфините заболяване. До седмица ще стане по-ясно", посочват експертите.

Следи от насилие по делфините не е имало.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7161 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Съвпадение

2017.02.28 | 22:49

1
От как започнаха ученията на НАТО в Черно Море, водите му започнаха да изхвърлят стотици мъртви делфини всяка година.

Добави коментар

Водещи новини