Икономист: Всяка една политическа сила си мечтае да има такъв бюджет, независимо какво говорят

  • 30 ноември 2016 17:41

  • 6161
  • 2
Икономист: Всяка една политическа сила си мечтае да има такъв бюджет, независимо какво говорят
©

Държавният бюджет е огледало на цялостната държавна политика на правителството. Това каза икономиста проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания на БАН в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Има странни неща в бюджета, например 1 млрд. лева за санирането, въпреки че бе обявено за безплатно. Кой ще го плати? Не може така от небето да дойдат парите. Наслагва се едно разбиране, че е безплатно, но това не е така. Правителството допусна едно съзнателно изкривяване, че е безплатно и хората не се замислят кой плаща. Обаче се оказа, че за това плащаме всички ние“, уточни проф. Минасян.

Ние вече сме в една предизборна ситуация. Според него това, което предлагат от ПФ е невъзможно и те го знаят. „Това преразпределяне може да се направи в един семеен бюджет, но не и в държавния. С този ход те искат да извлекат своя политически дивидент. Всички като дявол от тамян се пазят този бюджет, но в крайна сметка ще гласуват за него и той ще се приеме“, заяви проф. Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

„Илюзия е, че има стабилност. Хората продължават да напускат страната. Действително имаме и положителен икономически прираст от 3%. Дистанцията между нашия живот и средноевропейското равнище обаче нараства. Ние затъваме все повече в блатото“, подчерта проф. Минасян.

Проф. Вазов заяви че не е съгласен с него. „Не затъваме от сега, а от 25 г. и не сме и в политическа криза. Държавата има едно добро икономическо бъдеще, ако бъде приет бюджетът. Големият проблем в момента е за няколко повече политически гласа и депутати, които ще влязат в следващия парламент. Всяка една политическа сила си мечтае да има такъв бюджет, независимо какво говорят. Той предполага и еврофондове и растеж“, смята икономистът.

Проф. Минасян призова да се запитаме от какво е бил продиктуван негативния вот на президентските избори. „Българинът не харесва начина, по който той живее. Това се дължи на факта, че населението вече осъзнава, че политиците няма да му донесат промяна“. Според него трусовете ще продължат, защото няма да има особена промяна след изборите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6161 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.11.30 | 21:47

2
много добра промяна, ако закрият половината лапачи в БАН

2016.11.30 | 21:47

1
Не половината, а закриване на цялата БАН. Некадърници повечето са ДС, като ДС -Синода. Провери в Интернет.

Добави коментар

Водещи новини