Каним германците да инвестират у нас

  • 29 ноември 2016 14:52

  • 2008
  • 1
Каним германците да инвестират у нас
© МИ

Възможностите за разширяване на инвестициите и търговията с Федерална Република Германия обсъдиха заместник-министрите на икономиката Даниела Везиева и Любен Петров на среща с представители на Източна комисия на германската икономика днес.

„Има тенденция германските компании, които планират да изтеглят инвестициите си от Китай и Турция, да се възползват от предимствата, които предлага бизнес средата в Европейския съюз. Трябва да привлечем фирмите към региона, тъй като по този начин брутния вътрешен продукт расте и търговията ще се увеличи“, посочи на срещата Михаел Хармс, управител на Източната комисия на германската икономика.

„Надяваме се германският бизнес да оцени положително България като надежден и стабилен партньор за инвестиции и бизнес“, заяви заместник-министър Даниела Везиева.

Тя добави, че страната ни проявява интерес към сътрудничество с Източната комисия за популяризиране на България като инвестиционна дестинация. „Привличането на чуждестранни инвестиции е наш основен приоритет, а стратегическото географско положение е едно от основните предимства на България като бизнес и инвестиционна дестинация. Според нея германските компании могат да се възползват от това предимство чрез производствени инвестиции и междуфирмено коопериране за разширяване на присъствието си на пазарите на страните от Централна Азия, Близкия и Далечния Изток и Северна Африка.

Заместник-министър Любен Петров пък отбеляза, че  страната ни може да бъде потенциална бизнес и инвестиционна дестинация и за компаниите, които поради кризата в Украйна и санкциите срещу Русия са принудени да пренасочат своите бизнес интереси.

Хелге Толксдорф от Федералното министерство на икономиката и енергетиката съобщи, че се планира провеждане на Икономическа конференция в Берлин, по време на която може да се състои и заседание на българо-германския съвет за коопериране, на който да се дискутират конкретни мерки за разширяване на икономическото сътрудничество.

Източната комисия на германската икономика е създадена през 1952 година и представлява интересите на германски фирми в 21 страни в Източната част на Европа – Русия, Беларус, Украйна, Молдова, Румъния, България, Хърватска, Албания, Македония, Черна гора, Сърбия, Босна Херцеговина, Косово и страните от Южен Кавказ и Централна Азия.

Източната комисия участва годишно в над 100 инициативи, чрез които с инструментите на икономическата дипломация партнира на федералното правителство и правителствата на страните от региона при насърчаването на двустранните икономически контакти, представлява интересите на германската икономика в двустранни гремии, организира семинари, тематични конференции, посещения на бизнес-делегации и др.

Организацията е подкрепяна от пет основни бизнес-организации на германската икономика – Федералния съюз на германската икономика, Съюза на банкерите, Централния съюз на застрахователните дружества, Сдружението за външна търговия на търговците на дребно и Централния съюз на германските занаятчии. В Източната комисия членуват над 200 предприятия.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2008 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
someone

2016.11.29 | 22:00

1
не , не каним вече никой , трябва собсвена индустрия и производство , чужди " инвестиции" заради евтина работна ръка с 600 лв заплата не ни помагат нищо , само обогатяват чуждите компании и държави.

Добави коментар

Водещи новини