Канадският премиер няма да присъства на погребението на Фидел Кастро заради гаф

  • 28 ноември 2016 21:39

  • 6458
  • 2
Канадският премиер няма да присъства на погребението на Фидел Кастро заради гаф
© Getty Images/Guliver

Канадският премиер Джъстин Трюдо ще пропусне погребението на Фидел Кастро, съобщи днес неговата канцелария, цитирана от Ройтерс, след като казаните от Трюдо топли думи за покойния кубински лидер предизвикаха критики.

По молба на премиера на церемония в памет на Кастро утре ще присъства генерал-губернаторът Дейвид Джонстън (представителят на британската кралица Елизабет Втора в Канада).

Трюдо предизвика гневни коментари и подигравки в интернет, след като нарече Фидел Кастро "забележителен водач" и каза, че скърби за "най-дълго управлявалия президент на Куба".

Президентите на Боливия, Венецуела и Колумбия - Ево Моралес, Николас Мадуро и Хуан Мануел Сантос - ще заминат за Куба, за да участват в траурните церемонии по повод кончината на Фидел Кастро, съобщи посланикът на Куба в Боливия Бениньо Перес, цитиран от ТАСС.

На Площада на революцията в 19 часа утре ще има поклонение в памет на Команданте. На него ще присъстват множество високопоставени чуждестранни лица, сред които президентът Ево Моралес, както и президентите на Венецуела, Никарагуа, Колумбия, Еквадор, каза посланикът. Той отбеляза, че на прощалните церемонии ще присъства и испанският крал Хуан Карлос, управлявал от 1975 до 2014 г.

Бившият президент на Йемен Али Абдула Салех отправи молба към Съвета за сигурност на ООН временно да бъдат отменени наложените му санкции, за да може да напусне страната и да присъства на погребението на Фидел Кастро.

Водачът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин няма да участва в траурните церемонии. Вместо него за Хавана ще замине външният министър "в сянка" Емили Торнбери, предаде ТАСС, като се позова на британската информационна агенция Прес Асошиейшън. Корбин си навлече критики, след като заяви, че кубинският ръководител е бил "мащабна фигура в историята на цялата планета", когото ще помнят като "борец за социална справедливост".

На траурните церемонии в Хавана официален Лондон ще бъде представен от държавния министър, отговарящ за връзките със Северна и Южна Америка Алън Дънкън.

Германия ще се представлява от бившия канцлер Герхард Шрьодер. Това бе решено от федералния президент и федералното правителство, съобщи правителствен говорител, цитиран от Франс прес. По-рано през деня говорителят на настоящия канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се Щефен Зайберт осъди революцията на Фидел Кастро, "подложил острова и жителите му на система на политически репресии в течение на десетилетия".

Шрьодер, който според в. "Билд" се е срещал пет пъти с Фидел Кастро, е обект на полемика в Германия заради връзките си с Русия. Той е президент на "Северен поток" - компания, основана за изграждането на газопровод, прекарващ руски газ до Европа през Балтийско море и контролиран от руската държава.

Фидел Кастро почина в петък вечерта в Хавана на 90-годишна възраст. От 26 ноември в Куба е обявен 9-дневен траур. Траурните церемонии започват утре, а на 4 декември Кастро ще бъде погребан в град Сантяго се Куба.

След два дни за отдаване на почит към паметта на Фидел в Хавана, тленните му останки ще се бъдат пренесени до Сантяго се Куба с процесия, която ще измине около 1000 км през 13 от 15-те кубински провинции, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Бащата на кубинската революция ще бъде погребан на гробището Санта Ифихения де Сантяго де Куба, където се намира гробът и на националния герой и борец за независимост Хосе Марти.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6458 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.12.15 | 09:48

2
ДС „Патриотите” са челен отряд на хибридната война на Русия срещу България! Да сте чули да протестират срещу руснаците завладели българското Черноморие- вече с 500хил. имота?

2016.11.29 | 09:53

1
DA TI VLEZE V GUZA HIBRIDNATA VOINA

Добави коментар

Водещи новини