Ще правят аутопсия на замразени делфини

  • 23 ноември 2016 19:30

  • 1721
  • 0
Ще правят аутопсия на замразени делфини
©

Има открити запазени мъртви делфини. Бозайниците са били дълбоко замразени в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас, а екоминистерството вече е организирало извършването на аутопсия, която трябва да бъде направена в Тракийски университет - Стара Загора. Делфините са били открити през лятото.

"На аутопсията ще присъстват представители на РИОСВ и Българската агенция по безопасност на храните. В екипа от специалисти ще се включи и специалистът проф. д-р Назарио от Университет в Падуа, Италия“, каза пред "Дарик" директорът на Българска агенция по безопасност на храните в Бургас, д-р Георги Митев.

"Състоянието на трупове предполага, че експертите ще имат доста точни сведения за причината, довела до смъртта им", допълни той. Д-р Митев посочи, че всички мъртви бозайници, изхвърлени от морето през тази година, са били в напреднал стадий на разложение. "Това не позволяваше извършването на аутопсия с точни резултати. Последните открити делфини обаче са с нулева степен на разложение", обясни експертът.

Множеството мъртви бозайници през това лято предизвикаха същински административен хаос в редица държавни структури, които така и не успяха да разпределят задълженията си по разрешаването на проблема.

След няколко срещи между рибари, еколози и държавни структури, сред които и Регионалната инспекция по околната среда и водите, така и не стана ясно кой точно трябва да извърши аутопсията на мъртвите делфини, ако бъдат открити добре запазени екземпляри.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1721 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини