НДК става неузнаваем, започва ударен ремонт

  • 23 ноември 2016 13:29

  • 4404
  • 2
НДК става неузнаваем, започва ударен ремонт
©

Ударен ремонт стартира още в първите дни на новата година в НДК. Това ще е най-мащабното преустройство на Двореца от построяването му преди 35 години.

В рамките на първите девет месеца на 2017 г. основната сграда на НДК ще бъде модернизирана и адаптирана, така че да отговаря на всички изисквания за провеждане на срещите от българското председателство на Съвета на ЕС през 2018г. През януари 2018 г. България поема щафетата от Естония, при това с 6 месеца по-рано от предвиденото заради оттеглянето на Великобритания от ЕС.

„НДК е голяма и отговорна институция, която искаме да наблюдавате как работи и как се променя“, привества журналистите изпълнителният директор на Двореца Мирослав Боршош.

Той и екипът му работят от близо 2 години, за да подготвят сградата, администрацията и мениджмънта за Предстедателството на ЕС. „6 месеца тази зала, в която сме в момента, най-влиятелните мъже и жени на Европа ще са тук и ще решават съдбата ни“, каза още Боршош. Според него в момента иституцията поема по пътя от аналоговата ера към дигитално бъдеще.

Преустройството на най-големия конгресен център в югоизточна Европа ще бъде извършено от „Галчев инженеринг“ ЕООД, които се пребориха в конкурс за изпълнение с пет конкурентни фирми. Срокът за ремонтните дейности е наистина кратък – до края на септември всичко трябва да е приключило. В този период ще бъдат извършени ремонтни дейности на зала 3 и всичките й прилежащи пространства, зала 4, зала 6, зала 7, 8 и 9, вход А3 и А6, центарлното, източното и западното фоайе, фасадата, тераси и покрив. Изцяло се обновява информационната система на НДК, настилките и осветлението. Проектът въвежда нова стратегия за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на ток и топлоенергия. Освен това е заложено да се дигитализират системите за управление и комуникация, така че от аналогова до момента сграда, Дворецът се превръща в смарт конгресен и културен център.
„НДК за нас е огромно предизвикателство и чест“, заяви управителят на „Галчев инженеринг“ Любомир Галчев. Компанията има над 22-годишна история с високото и инфраструктрно строителство, както и опит с публични сгради. Галчев е категоричен, че ремонтните дейности ще са съобразени с културната програма на НДК през 2017 г., така че дейността на Двореца да не секва.

„Зала 3 ще е по-голяма, по-удобна и по-функционална от залата на Европейския съвет в Брюксел“, обяви архитектът на проекта Любомир Станиславов. Според него няма друго Председателство, което може да се похвали с такова нещо. Той посочи и основните промени, които ще претърпи Дворецът, а именно – ще стане ефективен, сигурен, „умен“, функционален, което ще развие много повече оттук нататък културната и конферентната му дейност.

„Сериозна работа и подготовка има до момента, но съществуват и много неизвестни“, каза още Боршош. Той е категоричен, че никой не знае какво има зад стените и по таваните на НДК, тъй като не са докосвани над три десетилетия.
Ремонтът наистина е огромно предизвикателство, и то не само заради Председателството, което ще доведе у нас над 20 000 висши европейски чиновници, държавни глави и министри. Промяната на НДК ще доведе и до нов бизнес модел, до повече успехи и до увеличаване на приходите му, убедено е ръководството.

На този етап отпуснатите средства от Министерския съвет за цялата дейност в контекста на Председателството, са 17 млн. лв. Стойността на ремонта обаче е 20 млн., а закупената конгресно-конферентна дейност е 3, 5 млн., при това след дълги преговори за сваляне на цената. На въпрос от журналистите дали парите ще стигнат, Боршош отговори, че всакакъв компромис със средствата ще компроментира Председателството и авторитета на държавата. Той си позволи да посъветва следващото правителство и президент основният им приоритет да е именно българското председателство на ЕС. „То ще е веднъж в живота ни и решава бъдещето ни“, заключи Боршош.
 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
4404 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.11.24 | 01:36

2
А какво се случва с грозотилото паметник? А как мерките за сигурност ще се отразят на нормалния живот на хората? И като добавим задръстванията свързани с ремонти и мерто......
Мъка

2016.11.23 | 16:20

1
Ще трее да се изселваме от града.Като блокират района на НДК и канала с цариградско до летището и София замира.Сега за едни ритнитопковци блокират канала и целия град се гърчи в кански задръствания.А тогава ще е чудо.Абе на гол тумбак чифте пищови.Всичката сме я наредили,че и този разход ще ни лепнат. Мъкааааааа..........

Добави коментар

Водещи новини