Най-ранната дата за предсрочния вот е 19 март

  • 22 ноември 2016 21:09

  • 1306
  • 2
Най-ранната дата за предсрочния вот е 19 март
©

Най-ранната дата за предсрочния вот е 19 март. Конституцията не поставя срок, в който новият президент да разпусне. Конституцията е ясна - президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното може само да назначи служебно правителство, а неотложна задача на наследника му Румен Радев е да разпусне парламента и да насрочи нови избори.

Това постанови Конституционният съд и отказа да тълкува чл. 99, ал. 7, изречение първо от основния закон - че през последните 3 месеца от мандата си държавният глава не може да разпуска парламента дори когато депутатите не постигнат съгласие за ново правителство или гласуват вот на недоверие на кабинета или на премиера, съобщава 24 часа.

Тълкуването бе поискано от Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, но топюристите отклониха молбата му и прекратиха делото вчера. Според тях текстът е ясен, забраната за разпускане на парламента през последните 3 месеца от мандата на президента е несъмнена, разпоредбата е императивна. Съдиите са категорични още, че няма празнота в конституцията - ясно е написано, че определянето на датата на изборите е свързано с разпускането на Народното събрание, което президентът не може да направи през последните 3 месеца от мандата си. В този случай това е сред първостепенните неотложни задължения на новоизбрания президент след встъпването му в длъжност.

“Конституционният съд не е консултативен орган, а упражнява правомощие за задължително тълкуване, когато има обоснован интерес от това. Няма конституционен проблем, няма противоречиво разбиране и опасност от противоречиво прилагане на въпросния текст. При липсата на неяснота и непълнота в правната регламентация, на различно виждане и правен спор между държавните институции да се извърши абстрактно задължително тълкуване би било излизане вън от компетентността на КС... Задължително тълкуване не може да се извършва в отговор на доктринерен спор или конюнктурни политически интереси”, пише в решението. Против са гласували двама от 12-те конституционни съдии - Кети Маркова и Атанас Атанасов.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1306 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.11.23 | 12:22

2
Плевнелиев да подаде оставка и проблема е решен извори може да има още по- рано.

2016.11.23 | 12:22

1
ДОЛУ ГЕРБ ! ЗАБРАНА ЗА ТАЗИ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ....... МАРШ......КОЛКО ГОДИНИ ГИ ТЪРПЯХМЕ ТИЯ ГЕРБОКОМУНЯГИ......

Добави коментар

Водещи новини