Специалист: Сделката с ваксините от Турция постави в огромен риск много деца

  • 22 ноември 2016 09:42

  • 15236
  • 5
Специалист: Сделката с ваксините от Турция постави в огромен риск много деца
©

Сделката с ваксините от Турция постави в огромен риск здравето на десетки хиляди деца. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Дечо Дечев, бивш директор на болница „Свети Иван Рилски“.

По думите му без съмнение и двете ваксини – петвалентната ваксина „Пентаксим“ и ваксината против Хепатит Б са били предназначени за имунизационния календар на българските деца.

„По-важното е да се разбере действията, които бяха извършени дали създадоха или не незапомнен риск в последните 26 години за много голям брой деца, тъй като става въпрос за няколко десетки хиляди деца, които са използвали 100-те хиляди бройки „Пентаксим“ и още близо толкова хиляди деца, за които беше подготвено да се използват 100 хиляди бройки „Еувакс“, една ваксина против хепатит Б“, обясни д-р Дечо Дечев.

„Моето категорично мнение е, че беше създаден огромен риск, тъй като и двете ваксини бяха и са нерегистрирани у нас и в ЕС. Едната от тях, тази против Хепатит Б, съдържаше изключително високо количество консервант, който е особено токсичен за детския организъм“, категоричен бе д-р Дечо Дечев.

"Твърденията, че ваксината против Хепатит е щяла да се използва за бежанци са напълно неверни", каза още той. Д-р Дечев уточни, че в периода на преговори на министър Москов са предлагани количества от производителя на тези ваксини, който е регистриран и не би имало проблем с безопасността им.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
15236 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.03.17 | 23:21

5
Почнаха да посягат и на децата ни, това не е добре.
LKNMN

2017.03.17 | 23:21

4
ЦЯЛАТА ФАМИЛИЯ МОСКОВИ Е ЗА ИЗТРЕБВАНЕ. ВИКАТ ИМ "ПИЯВИЦИТЕ". ПРОНИКНАЛИ СА ВЪВ ВСИЧКИ СВЕРИ НА ДЪРЖАВАТА И СМУЧАТ. ОЩЕ ОТ ТОТАЛИТАРНО ВРЕМЕ И ПОСЛЕ СТАНАХА ПЪРВИ ДЕМОКРАТИ.
АНА

2017.03.17 | 23:21

3
Погледът на Москов не е на нормален човек-

2017.03.17 | 23:21

1
ДАЛАВЕРАТА Е ПО ВАЖНА ОТ ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРЧЕТАТА.политиците забравят едно нещо ние отговорните Българи не сме като циганите да правим деца на килограм.

2017.03.17 | 23:21

2
ти за циганите ..не бери грижа ..педали и то стерилни ..при тях рядко ще намериш..а за далаверата ..само такъв като колегата наркоман и педал ..като менгеле ..мисли за джоба си ..те и наркотиците ..струват пари ..а на децата ..майната ...при все ..нали не е циганин ..а лъже и краде ..кажи си му ..българин..

Добави коментар

Водещи новини