Детските години на генерал Румен Радев

  • 19 ноември 2016 13:36

  • 37689
  • 16
Детските години на генерал Румен Радев
©

С хора̀ и овации на мегдана в харманлийското с. Славяново, където живеят родителите на ген. Румен Радев, посрещнаха избирането му за президент.

383-ма от селото са гласували за него, 42-ма - за Цецка Цачева, 6 бяха недействителните бюлетини. “Румен ще служи честно и достойно на България, убедени сме в това”, казаха в изборния ден баща му - 79-годишният Георги, и майка му Станка, на 76 г. Двамата пенсионери имат приветлива къща на тихата уличка “Митко Тръндев” в Славяново, пише вестник 24 часа.

И двамата са много уважавани и в селото, и в Хасково, и в Димитровград. И винаги са усмихнати. Свикнали са да живеят скромно и сега са леко притеснени от прекаленото медийно внимание. Майка му е с 35-годишен трудов стаж, баща му - с 40. Тя е била главна счетоводителка на горското стопанство в Хасково, а Георги Радев - шеф на “Електроснабдяване” в същия град, преподавал е и електротехника в тогавашния механотехникум.

В двора на къщата им весело играят 9 малки й котенца Внучките Дарина и София заръчали да гледат животинките. Като всички послушни баба и дядо двамата стриктно изпълняват задълженията си. “Дарина е щерката на Румен, а София е на дъщеря ни Лозана. Имаме и Георги Радев- младши, сина на Румен”, уточняват Станка и Георги.

Румен Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград, но е израснал в Хасково. До седми клас учи в ОУ “Иван Рилски”, след това една година е в подготвителния клас на немската гимназия. Но мечтае да стане летец и затова кандидатства наново в хасковската математическа гимназия. Завършва я с пълно отличие през 1982 г. После пътят на бъдещия генерал минава през Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия и Команднощабната военна академия “Г. С. Раковски” в София.

Специализирал е във Военновъздушен колеж “Максуел”, САЩ. Доктор е на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой. За близо 30 г. в армията той е държал щурвала на почти всички видове МиГ-ове на въоръжение у нас. Преди две години по време на авиошоу ген. Радев се качи сам да пилотира единствения останал у нас здрав МиГ и изпълни зашеметяващи фигури от висшия пилотаж като уникалната “Кобра на Пугачов” Като командир на военно-въздушните сили до последно не бе афиширал открито политически амбиции.

Миналата година той демонстративно подаде оставка заради тежката ситуация в бойната авиация точно в момента, когато правителството и управляващото мнозинство се опитваха да финализират договореностите с Полша за ремонт на старите руски МиГ-ове, използвани от българските военновъздушни сили. След разговори с премиера остана шеф на ВВС.

През август т. г. обаче реши категорично да напусне и подаде рапорт за пенсиониране. На въпроса ми коя е най-голямата генералска беля, която е направил, двамата родители отговарят - когато се записал зад гърба им в авиаторското училище в Долна Митрополия. “Категорично не бяхме съгласни с тази му постъпка. Бяха го приели ядрена физика, а той тихомълком си изтеглил документите и ги подал във военното училище. Преди това, докато беше ученик, тайно от нас ходеше да лети на безмоторни самолети в Стара Загора”, разказват родителите на новия президент. “Това са единствените му провинения. Като дете, ученик и мъж никога не ни е създавал проблеми”, казват за сина си с гордост Станка и Георги. Във военното училище младият курсант има винаги отличен успех. На атестацията той е класиран първи и му предлагат да специализира гражданска авиация.

“Аз да не съм файтонджия”, казал пред близките си бъдещият въздушен ас и продължил към призванието си боен пилот на изтребител. Освен това получава и степен по военна психология. Още като лейтенант води лекции, има и публикувани негови статии на тази тема. 2 години по-голямата сестра на Румен Радев също е свързана с авиацията. Дълги години е била стюардеса. Каката на президента - Лозана, също владее перфектно немски и е завършила с отличие психология и педагодика в София.

Съучениците на Румен Радев от Хасково припомниха друга негова страст. Във всяко междучасие хващал китарата, свирел и в училищния оркестър. “След като изкара подготвителния клас в езиковата гимназия, още на следващата година се премести в математическата. Това бе стратегически ход. В немската гимназия влезе заради добрата подготовка по езиците, получена в първата година на интензивно изучаване. Следващата му стъпка бе математиката заради изпитите във военното училище”, разказват хасковски връстници на петия президент. В математическата гимназия постъпил през 1979 г. в VIII “в” клас.

Негова класна и преподавателка по история е Стефана Сивова. “Още в първия миг, когато директорът ми представи Румен, ми направи силно впечатление с възпитанието и сериозността си”, спомня си класната на Радев. Бил любимец на всички. Помагал на съучениците си в трудните задачи, подавал ръка и като приятел. Въпреки многото уроци в училище правел плановете си така, че да му остава време да отскача до Стара Загора, за да лети. Станал знаменосец на математическата гимназия. “Беше много отговорен и харизматичен”, разказаха съученици и учители. Завършил гимназия с пълно отличие и златен медал. “Радостна съм, че Румен стана президент. Той заслужава. Гордеем се с него”, допълва връстничката му Руска Гогова.

“Никога не съм казвал, че синът ми не става за президент. Това го измисли един жълт вестник. Казах, че съм бил против да става пилот, а оттам ми преиначиха думите”, прави преглед на жълтата преса бащата на генерала. Бай Георги и леля Станка разказват, че никога не са се интересували от власт и партии. И преди, и след 1989 г. не са членували в никакви полтически формации.

“За съжаление сега държавата е абдикирала от селата. Трябва да се помисли и да се работи в тази насока. Тъжно е хората да висят с вересии в магазина и такива села като нашето да се обезлюдяват”, казват те. Учителка от детската градина: Каквито и задачи да му давах, винаги се справяше по-бързо от другите Първата учителка на Румен Радев в детската градина е Латка Петрова. Когато той е на 3 г , семейството се връща от Димитровград в Славяново. Там Румен тръгва на детска градина. “Първо бях учителка на сестра му Лозана. Каквито и задания да му дам, винаги се справяше по-бързо от останалите. Оправно дете беше”, разказва Петрова.

“От съвсем малък беше с характер. Още тогава се проявяваше като водач на останалите деца и знаех, че от него един ден ще стане лидер”, допълва педагожката. Шест години тя изкарала като учителка в Славяново, после се омъжила в Свиленград и започнала работа там. В началото на предизборната кампания ген. Радев отиде в Свиленград.

“Според мен не ме позна веднага. После обаче, като му подарих снимка от детството и букет цветя, каза, че ме бил познал по очите. От толкова много хора тогава, които бяха дошли да се видят с него, той най-напред тръгна към мен.

Пожелах му, когато стане президент, да мисли най-напред за народа. Три дни после не успях да дойда на себе си от щастие”, вълнува се възрастната жена. Очакванията ѝ са, че генералът ще е достоен и честен. “Той може да казва “не”. Характерът му е такъв, че ще отстоява принципите си. Влиза в политиката от среда, за която хората имат надежда, че качества като чест, отговорност, родолюбие все още не са загубили стойност”, категорична е пенсионерката. Тя е убедена, че президентът няма да се възгордее и самозабрави.

“Като иде на село, не му пречи да нацепи дървата на майка си и баща си, да прекопае градината. Честен ще е, но дано му стигнат силите”, просълзява се Латка Петрова. Полк. Велико Киряков: Дали Йотова ще се примири да е втора цигулка? “Пилотите могат да управляват и държава. Вярвам в Румен Радев.” Това заяви полк. Велико Киряков, председател на гражданската инициатива “Земляци”, издигнала генерала за президент.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
37689 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
САМО ПИТАМ

2016.11.21 | 11:01

16
Панагюрското златно съкровище обиколи света! Кога ще бъде изложен в НИМ уникалният златният меч на кан Кубрат, открит още 1912г. заедно с най-голямото златно българско съкровище в старите български земи /в Малая Перешчепина/ ? /КОЙТО СЕ ЧУВСТВА БЪЛГАРИН-Изпишете в Гугъл: Мечът на Кубрат/
оня с коня

2016.11.21 | 11:01

15
Намери се един свестен доблестен мъж, цял живот в служба на България. Редно е такъв да ни е президент а не целувач на американски задници и подлога.

2016.11.21 | 04:59

14
Не бързай Народе. Посрещнахме го по дрехите. Да видим как ще го изпратим...Да видим дали ще му влияе размаханият пръст на Йотова. Ще видим дали е генерал с лампази или червен послушко в пола...
Някой

2016.11.20 | 18:28

13
Скъпа Росица, кой те е учил на журналистика? Върни си дипломата, ако имаш такава изобщо. Днес сме 2016 а не 1986! Отвратително. Блудкава соц. реализъм помия. Този генерал бил най-добрия човек на света. Ами животинките в двора? Не, това не е истина. Не мога да повярвам, че такъв "стил" още съществува! Кошмар! Със сигурност подобен материал има обратен резултат. Генералът- Президент наистина се утвърждава като една неприятна, селско-арогантна личност. Достоен представител на БКП- БСП. Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/391166-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB-%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2.html#comments

2016.11.20 | 11:58

6
Всичко е много сладникаво и откровено фалшиво.Напомня за едно друго време.

2016.11.20 | 12:17

12
Измислици на човек, който не е видял

2016.11.20 | 11:58

7
Пеехме любимата песен на другаря Сталин.

2016.11.20 | 11:58

9
БСП Победа!

2016.11.20 | 11:58

11
Жалко за България с такъв комундел!

2016.11.20 | 11:58

10
герб и бсп са едно-боклуциииииииииии
Хаха

2016.11.20 | 11:58

8
Селски бек

2016.11.20 | 11:58

4
МИЗЕРИЯТА НА СОЦИАЛИЗМА И ТОТАЛИТАРНАТА ОТВРАТ..
ДО ВЧЕРАШНОТО ЛАЙНО !

2016.11.20 | 11:58

5
ПРИ СОЦА НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ХОРАТА ДА РОВЯТ ПО КОФИТЕ И ДА СПЯТ НА УЛИЦАТА.ВСЕКИ ИМАШЕ РАБОТА И ДОМ !

2016.11.20 | 11:58

3
гордостта на ткзс

2016.11.20 | 11:58

2
"През август т. г. обаче реши категорично да напусне и подаде рапорт за пенсиониране." Ей, драскачева, ти надмина подлогата Ризова. Радев изчака да се пенсионира, да вземе 20-30 генералски заплати/от нашите данъци/, прие предложението на гоце и кУрнилата ....и тогава взе да критикува. Нищо не е напускал, никога преди пенсия не е критикувал, напротив....

Добави коментар

Водещи новини