Над 21 000 души посетиха най-големите изложения в хранително-вкусовия бранш

  • 17 ноември 2016 15:44

  • 2676
  • 0
Над 21 000 души посетиха най-големите изложения в хранително-вкусовия бранш
©

Шестте изложбени зали на Интер Експо Център посрещнаха 21 160 души по време на най-големите изложения в хранително-вкусовата промишленост и Хорека сектора в България - Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд & Дринк и Сихре. Изключително силно беше международното присъствие от страна на изложители и посетители и през тази година.

От 9 до 12 ноември 2016 г. 416 изложители и 362 фирми подизложители от 32 държави, 71 чуждестранни фирми от Германия, Гърция, Катар, Македония, Република Корея, Италия, Австрия, Гърция, Испания, Полша и Франция оформиха най-големия форум за успешен бизнес в страната и региона. Производители, дистрибутори, търговци от България и десетки други държави, представиха последните постижения на хранително-вкусовата промишленост и хорека сектора - храни, напитки, суровини, машини, технологии, измервателна техника, опаковки, хотелско, ресторантско оборудване и обзавеждане, услуги.

"Радвам се и ми е изключително приятно, че за поредна година ще представим постиженията в хранителната индустрия. България произвежда едни от най-добрите храни и това си личи и днес", с тези думи министърът на земеделието и храните Десислава Танева откри международните изложения. "Това е най-силната година за изложенията в 10-годишната им история от обединението на 6-те бранша до този момент", сподели управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов по време на откриването. "Днес е празник за българското производство и изложенията са начин да се убедим, че българският вкус е най-добрият", сподели и омбудсманът Мая Манолова.

Колективни участия на български месопреработватели, млекопреработватели, винопроизводители, преработватели на плодове и зеленчуци, биопроизводители както и колективни участия от Италия, Южна Корея обогатиха най-големите изложения в хранително-вкусовия бранш. Посолствата на Република Корея, Южна Африка и Полша също се включиха във форума.

Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд & Дринк и Сихре имаха богата програма от над 20 делови събития и иниицативи.

За първа година Българска стопанска камара и Enterprise Europe Network, с подкрепата на Интер Експо Център, организираха двустранни бизнес срещи Food4Life. В събитието участваха рекордните 120 компании от 16 държави, които проведоха над 200 бизнес срещи, което превърна събитието в най-успешната платформа за създаване на бизнес в реална среда.

Немска бизнес делегация, водена от организацията German Meat, обединяваща едни от най-големите месопроизводители и месопреработватели, се срещна с български фирми и търговски вериги.

Всяка една професионална изложбена тематика получи своята възможност да представи висококачествени продукти и нововъведения в бранша. Българските месни и млечни продукти, хляб и хлебни изделия, разнообразието от български и чуждестранни вина, био производството и здравословният начин на живот диктуваха темпото, в което се движеха часовете през изминалите четири изложбени дни.

31 фирми получиха златните медали за храни и напитки. Те бяха отличени в конкурса „Златен медал с диплом“ 2016 за качествени и оригинални пазарни продукти и/или адитиви, представени от фирмите. В дните на изложенията бяха връчени и наградите от Националния конкурс за най-добра опаковка Приз Пак 2016.

Посолството на Република Корея организира участието на майстор-готвачи, които представиха корейска кухня по време на международните изложения. Така беше популяризиран корейският начин на живот. На корейския щанд всеки ден беше демонстрирано приготвянето на множество традиционни ястия от майстор готвачи и Chef Hyung-soo Yim. Темата, която беше избрана от страна на азиатските гости беше: Корейската храна – вкусна и полезна. Cheong-Kwan-Jang - женшенът на кралете, Хонгсмаджонг Солги – оризови кексчета с екстракт от женшен, Пибимбап – мешан ориз и много други изкушения бяха опитани от гостите на корейския щанд.

По време на СИХРЕ се проведе първото издание на нов кулинарен форум Gastronomix. Събитието се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи. Професионални готвачи и ученици от гимназии и техникуми с кулинарен профил премериха сили в кулинарното състезание UniChef, което се организира от Unilever Food Solutions.

За пръв път в България се проведе кръг от шампионата Espresso Italiano Champion, в който 10-те от най-добрите български баристи се бориха за правото да представят България на Световното първенство в Италия през 2017 г.

Няколко от многобройните посетители на изложенията си тръгнаха с награди. На 12 ноември бяха изтеглени имената на спечелилите участници в играта с анкетни карти.

21 160 посетители, 416 изложители и над 200 двустранни бизнес срещи превърнаха и тази година Интер Експо Център в генератор на успешния бизнес.

Последвайте канала на

Novini.bg
2676 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини