Омбудсманът иска нова проверка за краста сред бежанците (снимки)

  • 16 ноември 2016 14:30

  • 12859
  • 1
Омбудсманът иска нова проверка за краста сред бежанците (снимки)
© Омбудсман

Омбудсманът Мая Манолова написа препоръка до министъра на здравеопазването г-н Петър Москов и председателя на Държавната агенция за бежанците г-жа Петя Първанова да бъдат предприети действия в спешен порядък за консултации с медицински специалисти на чужденците в процедура по международна закрила, които са настанени в Регистрационно-приемателния център в гр. Харманли.

Омбудсманът настоява още и да се подобрят и хигиенно-битовите условия в стаите на чужденците.
Мая Манолова прати екип от експерти на институцията в бежанския център след жалба на гражданка, в която тя твърди, че голям брой лица, търсещи международна закрила се разхождат безпрепятствено из града с видими рани и обриви по ръцете и краката и представляват заплаха за здравето на местното население.

Като Национален превантивен механизъм омбудсманът следи за спазване правата на лицата търсещи закрила у нас, но като национален обществен защитник има пряк ангажимент да съблюдава интересите, безопасността и здравето на българските граждани.
Екипът на омбудсмана два дни инспектира регистрационно приемателния център в Харманли, в който към момента са настанени над 3000 лица.

Експертите посетиха халета № 9, 10 и 11, където констатираха лоши хигиенно-битови условия в стаите. На място те разговаряха както с лицата, търсещи закрила, така и с медицинския състав в Здравната служба. Лекарите информираха, че в центъра има много хора с кожни заболявания, предположения за краста /Скабиес/, имало е установена Варицела, т. нар. дребна шарка, която е излекувана, а има и случаи, за които медицинския състав в центъра се съмнява за кожна лайшманиоза /кожни язви и рани/.
В препоръката си Мая Манолова призова компетентните институции в спешен порядък да организират екип от лекари, специалисти – инфекционисти и дерматолози, паразитолози, които на място да извършат изследвания и поставят точна диагноза на кожните заболявания.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
12859 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.11.20 | 22:36

1
За хигиенно -битовите условия са си виновни самите маймуни. Те са си просто това-маймуни. Дрискат и пикаят където видят. Така са гнидите.

Добави коментар

Водещи новини