Политолог: Държавата ще бъде парализирана поне до пролетта

  • 14 ноември 2016 19:06

  • 20107
  • 2
Политолог: Държавата ще бъде парализирана поне до пролетта
©

Определено се задава кризисна ситуация в страната, тъй като всяка смяна в изпълнителната власт най-малкото води до спиране на ключови административни процеси. А предстоят няколко такива смени. Това каза пред БНР политологът Стойчо Стойчев, който очаква държавата да бъде парализирана поне до пролетта на следващата година.

Със сигурност вървим към предсрочни парламентарни избори, тъй като свикването на Велико народно събрание изисква да има готов проект за Конституция, а такъв липсва, отчете той.

Според Стойчев, отчитаният ръст в подкрепата за БСП е малко преувеличен и се дължи, временно на победата на Радев, а ГЕРБ остава първа политическа сила у нас. Конфигурацията на следващия парламент обаче много зависи от това какви промени в изборния закон ще бъдат въведени. Ако се въведе стопроцентова мажоритарна система с абсолютно мнозинство в двата тура, както беше формулиран въпроса на референдума, в следващия парламент ще има две, три партии, като основната част от мандатите ще бъдат концентрирани в двете най-големи, което означава на практика, че ще имаме и еднопартийно мнозинство, и еднопартиен кабинет. Ако се въведе някакъв вид смесена система - дали по немския модел, или някакъв друг, конфигурацията ще бъде различна. Но преди да видим какво точно ще приеме този парламент по отношение на изборните правила, много трудно може да прогнозираме какъв ще бъде съставът, коментира политическият анализатор.

Нашите предупреждения - на политологическата общност, бяха отхвърлени от организаторите на референдума като „обслужващи политическото задкулисие“, „слагачески“ и какви ли още не. Затова може би е добре, наистина, българските граждани да видят какви резултати произвежда една мажоритарна система, за да узрее българското общество за идеята, че всъщност пропорционалното представителство е много по-подходящо за нас, посочи Стойчев.

Със стари политици, нови политически проекти обикновено трудно прокопсват, заяви политологът по повод новия десен проект на Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и. Вероятно е обаче Веселин Марешки и Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в да опитат под една или друга форма да участват в следващите парламентарни избори. Сериозно участие на изборите Стойчев очаква и от „Обединените патриоти“, каза още Стойчо Стойчев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
20107 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.11.15 | 10:46

2
тя сега като е хукнала че не можеш да я спреш

2016.11.15 | 07:57

1
Точно това беше целта на занятието,някои да избутат зимата комфортно без да има срещу кого да се прави майданче и след Гьоргиов ден да се приготвим за новото плюскане и така в интервал през две години,че да не крадат повече от предвиденото от Господарите.Просто като гъбена чорба.

Добави коментар

Водещи новини