Цялата истина за човешката интелигентност

  • 09 ноември 2016 14:14

  • 6282
  • 1
Цялата истина за човешката интелигентност
©

Пчелите могат да броят до четири, да четат сложни знаци, да разговарят помежду си в таен код. Когато търсят храна, те планират сложни маршрути, за да се съберат най-много нектар с най-малко усилия. И в рамките на кошера те имат индивидуални отговорности като почистване и дори проветряването му, пише vesti.bg.

Човешкият мозък има близо 100 000 пъти повече неврони от този на пчелите, но нашите действия наподобяват тези на пчелите. Тогава какъв е смисълът на цялото това сиво вещество?

И как то трябва да ни отличава от другите животни? Това са някои от въпросите, които ще бъдат обсъдени на среща за бъдещето на света на 15 ноември в Сидни, предаде BBC.

Големите мозъци загуба на пространство ли са?

Предимството е поне това, че докато пчелите оглеждат всеки обект, то при хората може да се вършат много задачи наведнъж.

По-големият мозък осигурява и повече място за памет. Например един гълъб може да се научи да разпознава над 1800 снимки, това е нищо в сравнение с човешкото познание.

Разглеждайки историята на цивилизациите до днес, със сигурност при хората трябва да има някаква способност, която другите животни не притежават изобщо.

Това със сигурност не е вроденото чувство за справедливост. Да разгледаме случая на гърбав кит, който наскоро бе видян да спасява живота на тюлен, докато е атакуван от кит убиец. Това е доказателство, че ние не сме единствените животни, които се държат алтруистично.

Знаехте ли и че слоновете могат да разпознаят собственото си отражение? И това какво значи - че ние не сме нищо особено в края на краищата?

Не бързайте.

Вижте следния пример - семейство се събира за вечеря на масата.

Първият удивителен факт е, че можем да говорим изобщо, разбира се. Без значение какво си мислим и чувстваме в рамките на деня, ще бъдем в състояние да намерим думи и да го изразим.

Никоя друга твар може да комуникира с такава свобода. Поклащащият се танц на пчелите, например, може да значи местоположението на цветна леха, или да се предупредят за опасни насекоми.

Хората притежават и т.нар. "семантична" памет. Хората живеят в настоящето, но могат да правят планове и да се сещат за миналото. Докато пчелите са залепени в настоящето.

И именно тук е разковничето - способността да се мисли за миналото, да си представим бъдещето, също както ние използваме предишния опит да предскажем бъдещи сценарии. Можете да си представите следващата си почивка, като припомните всичките си предишни пътувания. Например да си представим хотела, да планираме кои забележителности да посетим, дори и менюто, което ще търсим.

Никой животински вид изглежда няма такива сложни спомени, съчетани с възможността да планират.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
6282 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
учен

2016.11.10 | 12:47

1
Гърбав кит няма, има гърбат кит. Стига сте писали глупости.

Добави коментар

Водещи новини