Отдаваме почит към мъртвите на Архангелова задушница

  • 05 ноември 2016 07:19

  • 28507
  • 0
Отдаваме почит към мъртвите на Архангелова задушница
© Novini.bg

Днес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден - на 8 ноември.

На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редовете на Българската армия. Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към починалите, която ние като християни отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината. Архангелова задушница се нарича ще "Рангелова задушница", "Голяма задушница", "Мъжка задушница".

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават жито, хляб, вино, сладкиши, бонбони, плодове, месо. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.

Значението на Задушница е голямо. Това не е само ден, в който близките и роднините на покойника се събират край гроба му, за да "ядат и пият". Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.

Последвайте канала на

БТА
28507 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини