Парижкото споразумение за климата влезе в сила

  • 04 ноември 2016 06:35

  • 3479
  • 0
Парижкото споразумение за климата влезе в сила
© GettyImages/Gulliver

Парижкото споразумение за климата влезе официално в сила днес, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това оказва натиск върху близо 200 страни да започнат да изпълняват своите планове за намаляване на парниковите си емисии.

Най-високопоставеният представител на ООН по въпросите на климата Патрисия Еспиноса приветства влизането в сила на споразумението като повратна точка в борбата срещу глобалното затопляне.

"Това е момент за празнуване. Но също и момент да погледнем напред с трезва оценка и с воля към задачата, която ни чака", заяви Еспиноса, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за промените в климата. Споразумението, прието на конференция в Париж през декември миналата година, има за цел да ограничи повишаването на средната температура на Земята с доста под 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.

Предвидено бе то да влезе в сила, след като бъде ратифицирано от 55 държави, на които се пада дял от 55 процента от световните емисии на парникови газове - условие, което бе изпълнено. Сред ратифициралите споразумението държави са големи замърсители като Съединените щати, Китай, Индия, както и Европейският съюз. Броени дни преди договорът да влезе в сила обаче ООН прогнозира, че до 2030 г. парниковите емисии ще бъдат с 12-14 милиарда тона над равнището, необходимо за ограничаване на глобалното затопляне в съответствие с неговите цели.

Представители на близо 200 страни ще се съберат от понеделник за две седмици в Маракеш, за да обсъдят детайлите на Парижкото споразумение, както и политиките, технологиите и финансирането, нужни за неговия успех. "Времето притиска, защото глобалните парникови емисии, които предизвикват климатичните промени и техните последици, все още не намаляват - факт, който трябва да е главно безпокойство на срещата" в мароканския град, подчерта Еспиноса. Президентът на Световната банка Джим Йон Ким припомни на богатите страни поетото от тях на конференцията във френската столица обещание да помогнат на развиващите се държави в борбата срещу глобалното затопляне.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3479 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини