Ракова болница реже и осакатява здрави жени като през Средновековието

  • 02 ноември 2016 06:20

  • 238539
  • 16
Ракова болница реже и осакатява здрави жени като през Средновековието
©

Изпълнителната агенция "Медицински одит" проверява Комплексния онкологичен център в Пловдив след шокиращи разкрития, че там се извършват радикални операции на пациенти, без да има необходимост от тях.

До проверката се е стигнало след изнесени от предаването "Господари на ефира" пет случая на пациентки, на които са извършени тежки операции с отстраняване на органи, за които последващи медицински становища твърдят, че са били неоснователни.

Лекари сигнализират от години за порочната практика пациенти да се подлагат на ненужни манипулации с цел усвояване на скъпо платени клинични пътеки от здравната каса. За последно темата беше повдигната през април по повод въведеното задължение болниците да осигуряват комплексно лечение на онкоболните пациенти.

Тогава онколози разказаха, че е практика на онкоболни пациенти първо да се правят операции за отстраняване на органи, въпреки че би било по-добре първо да бъдат третирани с химио и лъчетерапия – да бъде смален тумора и след това хирургичната интервенция да не е толкова радикална.

Подобни радикални интервенции били практика при рака на маточната шийка, въпреки че този вид тумор е изключително податлив на лъчетерапия и брахитерапия и именно това трябва да е първото лечение при него.

Първият случай е на жена на 47 години с бучка в лявата гърда. В епикризата й липсват първоначални данни за злокачествен процес, но по време на операцията патоанатомът прави заключение, че има данни за карцином и на жената се извършва радикална мастектомия. Окончателната диагноза е малигнен мезенхимен тумор. Това е различно от диагнозата по време на самата операция, която също е за злокачествен тумор – инвазивен дуктален карцином. При направената ревизия окончателната диагноза е съвсем друга – доброкачествен фиброаденом, който в никакъв случай не изисква премахване на гърдата на пациентката. Това се потвърждава и от националния консултант от Александровска болница. Туморът е бил доброкачествен и е трябвало само него да отстранят.

При втория случай след установена "мековата матка" на жена е направена радикална хистеректомия. В епикризата ясно е записано, че е направено операция на инвазивен плоскоклетъчен карцином, тоест рак на маточната шийка. При направената ревизия обаче се установява, че на маточната шийка се е развило псевдоерозио, което е доброкачествен процес на шийката на матката, който се среща при 70% от жените и не изисква никаква намеса, камо ли премахването на всички тези органи.

Третият случай е на жена на средна възраст, която постъпва с диагноза тумор на яйчника. По време на операцията патоанатомът прави задължителното изследване ГЕФРИР, при което прави заключение, че образуванието е рак и на пациентката е направена радикална максимална по обем операция с премахване на матка, яйчници и тръби, тазови лимфни възли и част от голямото було. Последващата ревизия на направеното обаче установява доброкачествен тумор на яйчника, който изисква само и единствено отстраняване на яйчника, но не и травмиращата операция, която е извършена на жената.

Четвъртият случай е на възрастна жена, над 70 години. Направена й е радикална вулвектомия, на базата на положителна цитонамазка и решение на онкологичния комитет. Не е направена биопсия преди операцията, което е изискване на алгоритъма за диагностика и лечение на това заболяване. В крайна сметка се оказва, че липсват данни за злокачествен процес, включително и на цитологичното изследване, предхождащо операцията. Това го потвърждава и последващата ревизия, но въпреки това на пациентката е направена изключително травмираща радикална интервенция, от която може би тя не е имала нужда и е поставена за диспансерно наблюдение през следващите 5 години.

Петият случай пък е на жена в детеродна възраст, която постъпва в болничното заведение със съмнение за рак на шийката на матката. След биопсия патоанатомът потвърждава диагнозата - инфилтриращ карцином на шийката на матката и на пациентката се извършва радикална травмираща и инвалидизираща генекологична операция с множество отстранени органи. Впоследствие направената ревизия обаче установява, че злокачественият процес е без инфилтрация, тоест няма проникване и метастазиране, което не е било налице нито при операцията, нито при първоначалната биопсия. Напълно възможно е обаче лечението да е могло да се ограничи само с т. нар. конизация на шийката на матката, заключва проверката на "медицински одит".

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
238539 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2016.11.04 | 21:53

16
Tova ako se slychi v niakoia misylmanska durjava -rodninite na pazienta niama da chakat sud i prisuda -na sledvashtia den shte e zaklan i odran vinovnikut ili vinovnizite..
анонимен

2016.11.04 | 01:05

15
Ми да ги бият барабар с министъра.
Чил

2016.11.04 | 01:05

14
После не ги бийте тези престъпници!

2016.11.03 | 15:26

1
Кои точно престъпници? Намекваш, че всички са престъпници и трябва да се бият ли? Ти кво работиш? Като станеш доктор си за бой ли? 70% СЕДЕМДЕСЕТ от младите доктори отиват в чужбина? Нали се сещаш какво значи това. Първо че са желани и второ че ти ше го духаш.

2016.11.04 | 01:05

13
Има ли някой, който още вярва, че в България има здравеопазване? То е менте като много други неща.
Гост Към 2

2016.11.04 | 01:05

12
70% oтиват в чужбина, за да специализират. Но там са под такъв контрол, че не смеят да правят гяволиите на останалите 30% останали в България, дребни мракобесни печелбарчета!
Гост

2016.11.04 | 01:05

11
В Пловдив са номер 1 - по кражби, лъжи, брой ненужни, перящи партийни пари болници, с г...олеми специалисти искащи г....олеми заплати, скъпи коли, къщи в Белащица и Марково, с басейни и диви оргии
СмЕх

2016.11.04 | 01:05

10
Желани били бг докторите в чужбина... Вие сериозно ли? Обаче там не си подават циркаджийските номерца, хаха... ;)

2016.11.04 | 01:05

9
Тия дето ги правят тези неща са мръсни касапи....! Има и съвестни доктори, но много малко, повечето са търговци. Търгуват със здравето на хората..!
Karo

2016.11.04 | 01:05

8
Да се чуди човек лошият материал ли е виновен, управляващите които позволяват лош материал да дерибейства из държавата ли? Аз ако отида и ми извадят бъбрека ей така лош материал ли ставам?

2016.11.04 | 01:05

7
Ами то с биене нищо не се оправя.Иска си закони и система да контролира изпълнението им....при опит за подкуп.....по висока присъда!!!!Закони, Референдум и недоверие към пошлостта,промяна .....
малката истина.....

2016.11.03 | 22:46

6
"Боя изгражда" ,не казвай нищо не се оправя...знаеш ли как "приземява " и те прави човек ако си се самозабравил?? Уточнявам,че това важи за нагли и алчни хора.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини