Московски: България е единствената държава с 5 транспортни коридора

  • 28 октомври 2016 13:00

  • 1719
  • 3
Московски: България е единствената държава с 5 транспортни коридора
© Булфото/Архив

Процесите в сектора на транспорта се развиват извън рамките на политическите мандати, затова думата „устойчивост“ е ключова за нашата система. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета по време на откриване на конференцията „Мобилност за един свързан свят“.

Събитието се организира от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и в него участват представители на водещи институции в транспорта, фирми и студенти.

"Със своето географско положение, България е единствената страна в Европа, която е кръстопът на 5 транспортни коридора", каза по време на форума Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета. Той добави, че усилията на държавата са насочени към изграждането на модерна транспортна и телекомуникационна инфраструктура.

Министър Московски припомни, че чрез Оперативна програма „Транспорт“ бяха финансирани 118 проекта на обща стойност близо 4 млрд. лева. „В железопътната инфраструктура модернизирахме 500 км жп линии, по направленията Септември-Пловдив-Бургас и Пловдив-Свиленград-турска/гръцка граница. Напълно ремонтирани са жп гарите София, Пазарджик и Бургас“, каза още министърът.

С европейски средства към този момент са изградени 260 км магистрали,
31 км нови първокласни пътища, 21 км метролинии и 20 метростанции. Въведени са системи за наблюдение на корабния трафик и брегови центрове във Варна, Бургас и Русе.

Министър Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета представи пред студентите възможностите за кариера в една от най-престижните и високоплатени професии в България – ръководители на въздушно движение. По думите му, България е сред лидерите в предлагането на аеронавигационни услуги. „Благодарение на изключителния професионализъм и подготовка на нашите кадри, България се нареди сред лидерите в предлагането на аеронавигационни услуги“, каза министърът.

Сътрудничеството между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и УНСС е пример как държавата трябва да работи с висшите училища, заяви ректорът на университета проф. Стати Статев. Той връчи на министър Московски почетен медал за укрепване на сътрудничеството на двете институции. От своя страна, министър Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета написа в златната книгата на УНСС, че е щастлив, че като възпитаник на университета, може да бъде част от институцията, която е ковачница на кадри за държавното управление.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1719 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
И

2016.11.18 | 15:49

3
НАЙ БЪРЗО ИЗЧЕЗВАЩО НАСЕЛЕНИЕ. ЗА КАКВО СА НИ ПЪТИЩА - ЗА МИГРАНТИТЕ ЛИ?????
БГ

2016.11.18 | 15:48

2
Само говорите , нищо не правите, от 5 коридора, ще останем със само 1 (от Скандинавието за Александруполис ) същото говорехте и за южен поток :) хахах , а така си ни заобиколиха, че духаме сума здраво сега. Съседните ни страни не спят и са почти готови с алтернативните трасета (Румъния,Гърция и Македония), малко остава да си свържат магистралите иии сме до там .

2016.11.18 | 15:48

1
и кво?! Повече пътища да бегаме...

Добави коментар

Водещи новини