НИМ организира часове по Възраждане в „старото школо”

  • 28 октомври 2016 10:24

  • 839
  • 0
НИМ организира часове по Възраждане в „старото школо”
© НИМ

В Националния исторически музей /НИМ/ се подготвят да посрещнат по-необичаен, атрактивен, но и образователен начин тазгодишния Ден на будителите – 1 ноември.

На 31 октомври, 1 и 2 ноември децата, които дойдат в музея, ще имат възможност да се учат на „Аз”, Буки”, „Веди”, на българската азбука, както е ставало през Възраждането – като пишат буквичките с дървени пръчици върху пясък.

Звънът на училищна камбана, която се пази в експозицията на музея, ще посреща децата във възстановката на Възрожденското училище за занятията „Старото школо“. Те са организирани от Детския образователен център на НИМ и в тях ще могат да участват не само деца в предучилищна възраст, но и по големи – от първи до четвърти клас. Всички те ще могат да изкарат по един учебен час по „взаимоучителната метода”, въведена и прилагана от д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Васил Априлов. При това – в класна стая, подредена като от втората половина на XIX век - с характерната катедра, с дървени чинове. На първия ред ще седнат най-малките - както е било, по-големите ученици ще влизат в ролята на „показвачи“ и „чиноначалници“, а всички неминуемо ще усетят атмосферата на тогавашното взаимно училище.

Децата ще могат да видят автентични предмети и пособия от българското училище от началото на миналия век - глобус от книжарницата на Христо Г. Данов, икона на славянските първоучители Св. св. Кирил и Методий.
На малките бъдещи и настоящи ученици със сигурност ще им бъде интересно да видят и т. нар. „затвор” – помещението зад катедрата на даскала, в което са отпращани за наказание непослушните.
Децата и посетителите ще могат да видят в експозицията на НИМ - в пространството пред зала №4 - един от първите преписи на „История славянобългарска” /както и препис, направен от ученици в наши дни/, „Неделника” на Софроний Врачански от 1806, копие на глобуса на Неофит Рилски, „Рибния буквар” на д-р Петър Берон от 1824 г. и др.
На 1 ноември в Националния исторически музей ще има и специална екскурзоводна беседа по случай празника, на тема „Нашето славно минало”.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
839 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини