Путин не смята да прави отстъпки на Запада

  • 28 октомври 2016 09:14

  • 20608
  • 37
Путин не смята да прави отстъпки на Запада
© gettyimages (архив)

Руските издания коментират вчерашната реч на държавния глава Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 в Сочи пред Международния дискусионен клуб "Валдай". Словото на президента открои неговия стремеж да намали напрежението в сирийския и в украинския конфликт, както и да открие пътища за нормализиране на отношенията със Запада, пише "Комерсант".

Според присъствали експерти впрочем това е доста трудна задача, пише вестникът. Списъкът с обвинения срещу Запада, отправени от Путин, излезе дълъг, посочва изданието. Руският лидер спомена и за стремеж Западът "да промени в своя полза стратегическия баланс", и за разрушаване на "международноправния режим, забранявал преди разполагането на нови системи за противоракетна отбрана", и за създаване и въоръжаване на терористични групировки. Напомни също за решенията на "някои държави" да нанесат "ракетно-бомбени удари в центъра на Европа, по Белград, по Ирак, после по Либия".Основният патос в речта на Путин обаче се свеждаше до призив да не се води по-нататъшна война на думи, а да се фокусира вниманието върху "наистина реалните проблеми пред цялото човечество", подчертава "Комерсант".

"Риториката на президента бе по-скоро помирителна, а не войнствена", но той "не е готов да прави сериозни отстъпки на Запада". Съответно напрежението в отношенията на Москва със Запада едва ли ще се вдигне, "но е трудно да очакваме и пробиви", смята политологът Андрей Кортунов.

"Говорейки по най-проблемните въпроси, Путин все така хвърляше практически цялата отговорност върху Вашингтон", изтъква американският му колега Робърт Легвълд. "В САЩ позицията на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 ще бъде възприета като изискване да променим из основи своята политика, за да направим реална възможността за какъвто и да било напредък", добавя той.

"Често съм казвал, че Западът не чува Русия. Но и Русия трябва по-ясно да формулира своята позиция, да обяснява какво иска от своите партньори. И днес според мен бе представена такава стратегия", коментира британският учен Ричард Сакуа, цитиран в "Росийская газета". Анализаторът изтъква "съзидателния елемент в думите на руския лидер" и неговите "конструктивни предложения".

Експертите от клуб "Валдай" дадоха висока оценка за словото на руския президент и отбелязаха, че на политическата арена трябва да има такива премерени политици като Владимир Путин", пише "Известия". Николай Злобин, аналитик от Вашингтон, нарича руския лидер "сериозен политически философ с политически опит, уникален по времетраене и дълбочина". Светът свързва Путин "с т. нар. консервативна стабилност. Днес обаче видяхме друг Путин, който призова не за стабилност и консервативност, а за еволюционни промени. Промените са единствената нормална основа за развитие", допълва Злобин.

Според експерти от "Валдай", цитирани в друг материал от "Известия", Европа няма да бърза с въвеждането на нови санкции срещу Русия, преди да минат президентските избори в САЩ. САЩ и ЕС ще вдигнат и санкциите, наложени вече на Русия във връзка с конфликта в Донбас, но само "ако повярват, че Минските споразумения за уреждане на конфликта в Украйна се изпълняват", уверява американският наблюдател Даниъл Дрезнър. Колкото до санкциите от т. нар. Кримски пакет, те "няма да бъдат свалени, защото това е въпрос за десетилетия напред", допълва той.

Изданието "Ведомости" посочва, че клубът "Валдай" много се е променил и вече не е място за дискусии. Сега заседанията напомнят по-скоро пресконференция на руския президент, цитира вестникът мнение на европейски участник във форума. През трите часа дискусии в рамките на клуба участниците му пет пъти намекнаха на Путин за неизбежното му излизане в пенсия, пише "Московский комсомолец". Претекст за повдигане на "деликатната тема" според вестника са дали дебатите за световното устройство след 10 години. Някои експерти предположили, че руският президент тогава вече със сигурност ще е далеч от събитията. "Но Путин не даде ясен отговор на многобройните намеци и обеща, че ще се пенсионира, "когато му дойде времето", добавя всекидневникът.
 

Последвайте канала на

БТА
20608 37

Свързани новини

Коментари 37

Добави коментар
ВАЖНО

2016.11.28 | 22:09

37
КАКВОТО И ДА СИ ЛАЕТЕ БОЛШИНСТВОТО СМЕ ЗА РУСИЯ.....ТИА ЯНКИ СА ОТ ДРУГО ТЕСТО МЕСЕНИ.....ПЕДЕРУНГЕЛСКО.
Слава на Путин

2016.11.28 | 22:09

36
Гледах го по руска ТВ. Не беше реч, а отговор на въпрос. Путин навря западняците в циганско драгалевско дупе. Започна с "евро-ценностите" като педофилия, зоофилия и педерастия и свърши с слугинажа им пред САЩ. "Ние освободихме Германия от фашизма, но тя стана зависима от САЩ", каза руснакът.
Крум Усаински-Крупник

2016.11.10 | 12:31

35
Цървули!!!Плешивото Кремълско Джудже ръси глупости и се надява някой да му обърне внимание!!!Всичките му жалки опити са безмислени!!!САЩ са решили да смачкат Русия и операцията върви по план!!!Съдбата на Русия повтаря тази на СССР!!!Честито лумпени болшевишки!!!
999

2016.11.07 | 08:56

31
да ти го начукам в ануса

2016.11.06 | 18:05

30
Усраински смени плочата бе психо.Само копи-пейст навсякъде май а?Толкова ли ти е гладко мозъчето?
сащ

2016.11.09 | 16:52

34
владее този сайт или по някакъв начин се страува от барабире сащ русия е на една крачка славяни мяйната им на сащ хитер е сащ сащ е хитлер той така се изказваше они9я писопат хитлер сащ ше има съдбата на германия 1945 срината до основи
истина или предизвикателство

2016.11.07 | 10:49

33
путин се бъзика с сащ могъща държава без национално самосъзнание и русия има ядрени бомби копелета от саш да сверим часовника 23.56 т.е ден за ден живеем
Крум Усаински - Крупник

2016.11.06 | 18:04

28
Много обичам черни да ми се празнят в устата и на обичките.На снимка на обама си бия чекии,обичам го много.
Крум Усаински-Крупник

2016.11.07 | 08:56

32
Ей,педал!!!Оперативната група от моята Крупнишка бригада,вече е в Испания!!!Ще те намерят и ще те довлечат в чувал при мен!!!След което ще станеш убеден русофоб!!!Каруцар прост!!!

2016.11.06 | 18:05

29
ДА ТИ ГО НАЧУКАМ НА БРИГАДАТА БЕ ПЕДРООООООООООООО
ДО АДМИНА НА САЙТА

2016.11.06 | 18:04

27
НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ ИМА САМО СИЛНИЯТ

2016.11.06 | 18:03

26
НЯМА ЛОГИКА
ДО АДМИНА НА САЙТА

2016.11.06 | 18:03

25
И ПОЛИТИЦИТЕ ЗАД НЕГО ЗНАМ ЧЕ ТОВА ВЕЧЕ НЯМА ДА ГО ПУСНЕТЕ ЗАТОВА НА ЛИЧЕН ЧАТ ЩЕ ВИ КАЖА ИГРАЙТЕ СИ С ДЯВОЛА МАНИПУЛАЦИЯ ТУК НЯМА ДА ПОВЛИЯЕ АКО ЕДНА МОГЪЩА ДЪРЖАВА ВИ СРИНЕ ЗА 12 ЧАСА А ДРУГАТА ЩЕ ЖИВЕЕ В БУНКЕРИ КОЯТО НА КОЯТО СЕ ПРОДАДОХТЕ ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА ГОСПОД Е ВЕЛИК НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗБЯГА ОТ СЪДБАТА СИ ОСОБЕНО СОБСТВЕНИКА НА САЙТА
ТОЗИ САЙТ МИ ПАДА ВСЕ ПОВЕЧЕ В ОЧИТЕ

2016.11.06 | 18:03

24
ТАЗИ САЙТ САМО КОМУНИСТИ ГО ДЪРЖАТ УМИРАЙТЕ ПОЛИТИЦИ БЪЛГАРИЯ Я ЗАЛИЧИХА 240 ПЕДЕРАСИ ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА ОТ ЯДРЕНИТЕ СИЛИ ДЪРЖАВИ НЯМА ВЕЧЕ ЛУД ДА ЗАЩИТАВА 240 ОТРЕПКИ НЯМА АРМИЯ НЯМА НИЩО ОСВЕН 240 НАРКОМАНА ПОЛУДЕЛИ ЗА ПАРИ

Добави коментар

Водещи новини