Вижте как филмите на ужасите влияят върху човешкия организъм

  • 27 октомври 2016 14:23

  • 24907
  • 0
Вижте как филмите на ужасите влияят върху човешкия организъм
©

Филмите на ужасите влияят положително на човешкия организъм, защото го поставят в предизвикваща катарзис ситуация и засилват имунната система, става ясно от ново изследване на психолози, цитирани от Нюз ру.

Докато гледаме филми на ужасите, преживяваме нещо, което едва ли ще изпитаме в реалния живот, обясни психологът Марк Грифитс от университета „Нотингам Трент“. Това води до катарзис и дава излаз на емоции и натрупало се разочарование. Филмите на ужасите активират имунната система като при попадане на зараза в организма.

Учени от университета на „Ковънтри“ пък изследваха кръвта на доброволци, докато гледат филми на ужасите и след това. Резултатите показват, че в кръвта на участниците се е повишила концентрацията на левкоцити, съобщава БТА.

Филмите на ужасите пораждат нещо подобно на реакция, известна като борба или бягство. В кръвта се освобождава голямо количество адреналин, който мобилизира имунната система и дори може да допринесе за отслабване. Ако човек има проблеми със сърцето обаче, подобно покачване на адреналина може да е много опасно, предупреждават учените.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
24907 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини