Опити за телефонни измами в Сливен

  • 27 октомври 2016 13:26

  • 1241
  • 0
Опити за телефонни измами в Сливен
© Getty Images/Guliver/архив

Зачестяват опитите за телефонни измами в Сливенско, алармират от ОДМВР Сливен. При измамната схема днес се започва с обаждане от „комисар Попов" от полицията, който уж предупреждава за появили се банди, които заплашват хората, че ще ги наранят физически, ако не дадат парите си. Мнимият полицейски служител иска номера на мобилния телефон и след това започва психологическата обработка на жертвата докато не каже с колко пари разполага и че е готова да съдейства като ги хвърли през терасата.

За да са по-достоверни карат възрастните хора да се обаждат на несъществуващи телефонни номера като 9 112, 9 144 и други. След като бъде набран този номер жертвата отново разговаря с измамниците. Двата телефона на жертвата остават на линия и така тя няма възможност да се свърже с близки или с действителния телефон 112.

До момента в ОДМВР-Сливен са получени няколко обаждания от граждани, които са се усетили навреме, че схемата е измамна и са прекратили разговора.

Предупреждаваме гражданите да се свържат със свои близки, които живеят сами и разполагат със стационарен телефон, да очакват евентуално обаждане с цел измама.

От изключителна важност е да се обсъдят различните механизми за телефонни измами, като се наблегне на добилия популярност в последно време „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върнати".

От полицията припомнят и останалите схеми на телефонни измами:

- Катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина, който е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари

- Болен от / свински, птичи грип, ебола или друга актуална болест/ близък роднина, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина

- Настъпила трудова злополука / гръмнал бойлер или друг електроуред / възникнал пожар или взривена бомба, при който инцидент е пострадал тежко близък роднина. За да се извози в специализирана столична болница с хеликоптер и да се предприемат оперативни действия е необходима крупна сума пари

- Пътен инцидент, при който на близкия роднина са засегнати крайниците. За оперативната намеса и поставянето на златни пирони е необходима крупна сума пари или ценности.

- За отпускане на допълнителни пари към пенсията / помощ за закупуване на лекарства / енергийна помощ / друг тип социално подпомагане е необходимо крупната сума пари или ценности да се предоставят на мнимия служител на „Социални грижи" или „Пенсионното" за да може възрастния човек да попадне в графа „крайно нуждаещ се"

- Освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети

- Осъществяване на изгодна сделка от близък роднина по закупуването на климатици, електроуреди и др. от голям търговски обект и др., го приканва да даде пари или ценни вещи.

По време на телефонната измама възрастният човек непрекъснато разговаря по телефона, като не му се дава възможност да се свърже със свои роднини и да им съобщи за проблема. Възможно е да се поиска от пенсионера да изтегли и спестените си пари от банков клон.

Последвайте канала на

Калина Христова
1241 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини