Настимир Ананиев: Искаме да се борим с рецидивистите на пътя

  • 27 октомври 2016 07:32

  • 2412
  • 7
Настимир Ананиев: Искаме да се борим с рецидивистите на пътя
©

Глобите срещу шофьорите-нарушители вече са завишени. Променихме над 30 параграфа в закона. Дерегистрацията е най-строгата мярка за шофьори, които са заловени без шофьорска книжка или след употреба на алкохол. Това каза председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Настимир Ананиев от РБ в ефира на БТВ.

По думите му по-опасно от това да карате без книжка е да карате с купена книжка. "Затова се фокусираме върху метода на получаването й. МВР ще могат веднага да спрат от движение кола, чиито шофьор е хванат без документи или след употреба на алкохол. Сега такива водачи са оставяни да се придвижат с автомобилите си", обясни той. Ананиев посочи още, че глобите се увеличават двойно за шофиране в нетрезво състояние и за превишена скорост.

"Трябва да се борим с манталитета на българина, който смята, че може да шофира след употребата на две бири. При една бира вашите реакции ще бъдат забавени и може да се случи до най-лошото при една ситуация на пътя. Искаме да се борим с рецидивистите на пътя".

По повод шофьорите, които не си плащат глобите Ананиев каза: "От 1 август има възможност за онлайн плащане на глобата към КАТ. Това пести време и нерви. Все по-трудно става да се укриеш, ако си извършил пътно нарушение", категоричен бе той.

Доста са сериозни наказанията и при гонките или нерегламентираните състезания. "Трябва да намерим начин да се борим с тях, защото са много опасни". При превишаване на скоростта в населено място глобата е от 31 до 40 км. - 400 лева; над 40 км. - 600 лева; над 50 км. - 700 лева и отнемане на книжката за три месеца, напомни Ананиев.

Агресията на пътя също е голям проблем според Ананиев. "Трябва да сме по-толерантни на пътя. Агресията е голям проблем. Трябва да се борим срещу нея. Агресията ражда агресия. Но най-големият убиец на пътя е високата скорост".


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2412 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
аа

2016.10.27 | 19:43

7
Само със желание не става, действия трябват. Толкова ли е сложно да се гласуват строги закони за рецидивистите. Каква измислена държава сме само...

2016.10.27 | 19:43

6
искаме да се бориме с ей такива сдс -кретени ,като тоя , богатите ,които правят белите ,плащат и заминават и пак ще си правят каквото и скимне ,а ще патят бедняците ,за няколко километра отгоре ,ще им се сваля и кожата ...

2016.10.27 | 19:43

5
АМАН от терористи в КАТ и МВР ..Най страшни са внсителите на нагло престъпни законопроекти

2016.10.27 | 19:43

4
Терористите прецакваха трайно климата на земята с прокарване на НАГЛО ПРЕСТЪПНИ ПРОЕКТО НАредби през Парламенти вкл този в СОФИЯ. НА практика чрез НАГЪЛ ПОЛИЦЕЙСКИ РЕКЕТ милиони водачи на МПС бяха превърнати във опасни вредители,принудени да увреждат трайно земята с включени фарове през деня и с налепени холограмни оръжия вкл ТЕЖКО ТЕрористИЧНИ както "винетки" 2016 .

2016.10.27 | 19:42

3
И Борисов да си прави селфи с убитите на пешеходна пътека! И после да си прави ПиАр с некролозите им! Както с убитото футболистче-лека му пръст!

2016.10.27 | 19:42

2
ама приеха ли ви сред ;борците ; или си платихте ? сетих се , нали им гарантирате приходите от ;задължителната гражданска отговорност; , та са ви дали правото да се борите

2016.10.27 | 15:48

1
моркова модераторе

Добави коментар

Водещи новини