''Прахоброячи'' работят в Стара Загора

  • 26 октомври 2016 16:52

  • 4237
  • 0
''Прахоброячи'' работят в Стара Загора
© Иван Дончев / Greenpeace

В Стара Загора официално бе даден стартът на „Прахоброячи“ - пилотен иновативен проект за независимо наблюдение на качеството на атмосферния въздух.

За да привлекат вниманието на хората към проблема с лошото качество на въздуха, „Грийнпийс“-България създадоха устройство, което позволява на потребителите да измерват нивата на прах и фини прахови частици в районите, в които живеят. Първите 25 пилотни комплекта бяха раздадени на 25 доброволци в град Стара Загора и региона, които след кратко обучение сглобиха и поставиха станциите на открито пространство в домовете си.

„Грийнпийс“-България от години следи темата за чистотата на атмосферния въздух в страната ни. Особено в местата, които са в близост до въглищната индустрия. Проектът има за цел да намери пресечната точка между иновативните технологии и гражданската активност. Очакваме да провокираме хората да се замислят за въздуха, който дишат и мерките, които могат да вземат, за да подобрят неговото качество,“ каза Теодора Стоянова, координатор на кампанията „Климат и енергия“ към организацията.

Какво е „Прахоброячи“

„Прахоброячите“ са лесни за сглобяване и инсталиране устройства, тип „направи си сам“, които позволяват на всеки потребител да измерва стойностите на прах в близост до тяхното жилище. Устройствата са създадени на „Ардуино“ платформа, която позволява проектирането на собствена платформа с лесен за ползване свободен хардуер и софтуер. Така те са достъпни и лесни за сглобяване и ползване от неспециалисти.

Основните елементи на комплекта са платка, сензор зa прахови частици, микроконтролер, Wi-Fi модул, вентилатор, батерия, кабели и конектори и защитна кутия. Елементите работят посредством open-source код.

След като бъде сглобен и инсталиран, „Прахоброячът“ се регистрира към Wi-Fi мрежата и започва да предава данните, които събира. Устройството ще се включва на всеки час, за да замерва качеството на атмосферния въздух в околността. Веднъж на ден събраните данни ще се предават чрез Wi-Fi модула към специален сървър, където ще се съхранява данните. Данните се визуализират и са достъпни на специално направената за целта графика.

Последвайте канала на

Novini.bg
4237 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини