Спад на европейските акции

  • 26 октомври 2016 14:23

  • 1302
  • 0
Спад на европейските акции
© Getty Images/Guliver

Европейските фондови пазари се намират под натиск от продажби за трета поредна сесия на търговия след серия слаби финансови отчети на водещи компании от двете страни на Океана и като реакция на днешен солиден спад на петролните цени, отразяващ се доста негативно на фирмите от суровинния сектор.

Снощи американският технологичен гигант Apple Inc. отчете първото си от 15 години насам понижение на приходите за финансовата година, приключила на 24-ти септември. За трето поредно тримесечие, производителят на iPhon регистрира като спад на своята печалба (с 19% до 9 млрд. долара), така и на приходите от продажби (спад с 9% до 46,9 млрд. долара). Слабите данни провокират солидно понижение на акциите на Apple Inc. с 3,3% преди днешния старт на търговията на "Уолстрийт", повлиявайки негативно и на днешното повишение на европейските пазари на акции.

Солидното понижение на петролните цени с над 1% към нива обратно под 50 долара за барел пък провокира разпродажби на акции на компании от енергийния и суровинен сектор. Понижение с 1,38% регистрира европейският индекс SXER, включващ петролните и газови компании. Акциите на Statoil ASA падат с 1,31%, на Galp Energia - с 1,22%, на Tullow Oil PLC - с 2,15%, докато акциите на италианската компания за инженерни енергийни услуги губят 6,26% от стойността си.

Под солиден натиск от продажби се намират и минно-добивните компании, водени от спад с цели 6,48% на акциите на Antofagasta PLC, след като компанията за добив на мед заяви, че очаква по-слабо производство за цялата настояща година. Акциите на нейните конкуренти също се окъпаха в червено, като тези на Anglo American PLC падат с 2,6%, на BHP Billiton PLC - с 1,47% и на Rio Tinto - с 0,5%.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,75%, излизайки на загуба за трета поредна сесия на търговия от началото на седмицата. Немският фондов индекс DAX губи 1,04% от стойността си, отстъпвайки от вчерашния тазгодишен негов връх от 10872,72 пункта, като инвеститорите на борсата във Франкфурт не намират подкрепа от проучване на института GfK, показващо влошаване на немските потребителски нагласи до 6-месечно дъно.

Френският фондов индекс CAC40 се понижава с 0,8% въпреки подобрение на потребителското доверие във втората по сила икономика от еврозоната и отскок на акциите на Airbus Group SE с 1,57%, след като въздухоплавателния гигант потвърди пазарните прогнози за спад на неговата тримесечна печалба с 21%.

Британският индекс FTSE100 се понижава с 0,9%, повлиян негативно както от напрежението в енергийния и минно-добивния сектор, така и от днешното понижение с 1,2% на акциите на Lloyds Banking Group PLC след здрава спад с 68% на печалбата на водещата банкова групировка през третото тримесечие на годината. Това се отразява негативно на целия банков сектор в Лондонското сити, като акциите на Barclays PLC се понижават с 1,44%, на HSBC PLC - с 0,89% и на Standard Chartered PLC - с 1,11%.

Слабият финансов отчет на Apple Inc. се отразява негативно и на извънборсовата търговия в САЩ, където фючърсите на индекса DJIA се понижават с 0,45%, на S&P500 - с 0,42% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,56% преди днешния старт на търговията на "Уолстрийт".

Последвайте канала на

Десислава Станева
1302 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини