Янка Такева: Не бива да се дават пари на ръка на децата (видео)

  • 26 октомври 2016 08:26

  • 6741
  • 4
Янка Такева: Не бива да се дават пари на ръка на децата (видео)
©

Дискриминация или интеграция е стипендията за ромски деца в училищата? Родители се възпротивиха на идеята на просветното министерство да се дават по 30 евро за успех над 3.50 и така ромчетата да се стимулират да учат. Според майките това е дискриминация и всички деца трябва да бъдат равнопоставени.

Това не е правилно и затова Синдикатът на българските учители има няколко предложения към министър Кунева. Искаме да се срещнем с представителя на Ромския фонд в България и да попитаме каква е целта му. Освен това искаме да знаем кой е Огнян Исаев като негов директор. Как се финансира този фонд? Това попита председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в ефира на БТВ.

Тя допълни, че от разследването, което е направил синдикатът е станало ясно, че този фонд е със седалище в Будепеща, но има представителство в България.

Такева подчерта, че в никакъв случай не трябва да създаваме разделение и конфликти сред децата в училище.

Кирил Василев, който е родител на деца, посещаващи училище във "Факултета" смята, че целта на тази програма е да се стимулират децата да учат. По думите му от тази стипендия ще могат да се възползват не само ромчета, тъй като част от сумата идва от Министерство на образованието. „За мен всички деца са равни. Искаме нашите деца да учат и да бъдат стимулирани по някакъв начин“.

„Конституцията на Република България е дала право и задължение на всеки българин в училищна възраст да посещава училище“, напомни Такева. „Всяка година държавата така или иначе държавата дава стипендии, затова помощта трябва да е материална, а не финансова. Да не се дават пари на ръка на децата, а да се подпомага самото училище затова, че в него има ромчета с добри резултати“, предложи тя. „Трансферирането на пари не е образователен коректив“, категорична бе Такева.

В социалните мрежи вече се организира протест заради дискриминационната политика към българските деца. Той ще е в петък.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6741 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.10.29 | 14:39

4
Държавата дава 24 лв ., останалите ...и това на 700 души и то ако се декларират ,говорим за някакви си 15 000 лева и си раздрахме гъзовете ...е нема такава държава !
е

2016.10.28 | 23:51

2
Абе защо всички изведнъж вкупом решиха, че вече трябва задължително да ги наричаме "ромчета"?!? Аз никога не бих ги нарекъл така. Ха, да видим!

2016.10.28 | 23:51

3
Грух ....аз казах ...

2016.10.26 | 09:37

1
Материална помощ : във вид на дрога ,спринцовки ,амфетамини ,кондоми ,а може би галоши или потници ,самобръсначки за краката на "дамите " и други части от тялото ,абе я си ги заврете тия 60 лв ,в дупетата си ненаситни !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини