Ренци: Италия няма да плати вноската си към ЕС, ако проблемите с миграцията се запазят

  • 26 октомври 2016 07:58

  • 5388
  • 3
Ренци: Италия няма да плати вноската си към ЕС, ако проблемите с миграцията се запазят
© Getty Images/Guliver

Италианският премиер Матео РенциМатео Ренци Матео Ренци италиански политик. Ренци е роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция. Задръшва заплаши, че страната му няма да плати вноската си в европейския бюджет, ако някои от държавите членки продължават да саботират приема на мигранти. Той каза това снощи в ефира на обществената телевизия РАИ, предаде ТАСС.

"Внасяме по 20 милиарда евро в бюджета на ЕС, а обратно получаваме 12 млрд. И ако не посочим с пръст такива страни като Унгария, Словакия, четат ни морал за мигрантите, но не помагат и после искат нашите пари, през 2017 г., когато започне обсъждането на бюджета, Италия ясно ще заяви, че ще ги даде само ако дават и другите", каза Ренци. По отношение на потока от нелегални мигранти той заяви, че "Италия няма да може да издържи още една година като тази".

За десетте месеца на 2016 г. на Апенините по море са дошли почти 155 хиляди мигранти, заминали от бреговете на Либия, където след убийството на Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия се запазват хаосът и безвластието. В основна степен това са преселници от африкански страни, голяма част от които не отговарят на критериите за бежански статут. След като бъдат спасени в Сицилийския проток от италианската брегова охрана и военноморски сили, както и от европейската мисия и неправителствени организации, нелегалните мигранти биват транспортирани до Италия, където пребиваването им е изцяло за сметка на хазната, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА. Миналата година за прием бяха изхарчени 1 млрд. евро, а тази година сумата може да достигне 1,5 млрд. евро.

Ренци каза, че разходите за прием на мигранти и за възстановяване след силното земетресение от 24 август, заложени в закона за поправка на бюджета, са довели до малко увеличение на дефицита (до 2,3 процента). Одобреният от кабинета в Рим документ с корекции в бюджета за 27 млрд. евро в момента е за разглеждане от Европейската комисия, която поиска да й бъдат разяснени "редица (открити от нея) несъответствия".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5388 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
и този е

2016.10.28 | 11:15

3
от групичката на господарите .

2016.10.28 | 11:15

2
Да ми лапа белия фуй тия жабар/
Майната ви жабари скапани

2016.10.28 | 11:15

1
В Италия е пълно с обратни копелета,и тоя е от тях.

Добави коментар

Водещи новини