МОСВ поема половината разходи за модернизация на мрежата

  • 25 октомври 2016 14:47

  • 984
  • 0
МОСВ поема половината разходи за модернизация на мрежата
© Булфото (архив)

50% безвъзмездна помощ и безлихвени кредити ще получат общините, които решат да използват минералните находища на територията им. Това предвижда пилотен проект на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), цитирано от Монитор.

„България е богата на ресурси, но се използват по-малко от 20% от тях. Амбицията ни е да раздвижим възможностите за оползотворяването на минералните води.“, заяви екоминистърът Ивелина Василева.

За тази цел ведомството е заделило 3,5 млн. лв за подпомагане на общините, които решат да използват ефективно минералните находища. Половината от сумата, нужда за експлоатация на находищата ще бъде осигурена от Националния доверителен екофонд, а останалата общините трябва да набавят сами. Кметовете, които не разполагат с достатъчно общински средства могат да вземат заем. В този случай МОСВ ще покрие лихвите по кредита. Кандидатстването по програмата започва от 1-ви ноември и ще продължи до 16-ти декември.

Кметовете трябва да изготвя план за какво ще използват минералната вода, какви приходи ще получат от това, в какво състояние са находищата и колко ще струва модернизацията им. „Водещ критерий при избора на общини ще бъде готовността им за модернизация, както и какви ще са приходите от използването на находището.“, обясни Василева. Според проучване на МОСВ сред 111 общини, довеждащата инфраструктура до минералните извори е амортизирана. Във Велинград пък имало дървен водопровод, строен в началото на миналия век.

 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
984 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини