Протестът в бежанския център в Харманли приключи

  • 24 октомври 2016 20:36

  • 7411
  • 1
Протестът в бежанския център в Харманли приключи
© Булфото

 Приключи протестът в бежанския център в Харманли.

Това стана след няколкочасови преговори между протестиращи, полиция и представители на местната власт. Няма арестувани. Полицейското присъствие в района остава засилено. Сутринта се създаде напрежение заради оплаквания от лоши битови условия, премина през желанието чакащите за статут да бъдат ескортирани до сръбската граница и се стигна до незабавно искане на закрила. Създадените контактни групи от представители на всички етноси, местната власт и полиция постигнаха консенсус, обясни директорът на центъра Димитър Захариев. "Конфликта го потушихме със средствата на дипломацията и разговорите", каза той пред БНР.

В разпределителния център в Харманли са настанени близо 3 хиляди души, които не могат да се нарекат мигранти, защото са в процедура, която продължава до шест месеца, каза още Захариев. "Няма как незабавно да им се предостави закрила, защото това е процес. Води се производство и всеки случай се разглежда строго индивидуално", обясни той.

Върху протестиращите не е упражнено насилие. Няма арестувани, защото до истински сблъсък между полиция и бежанци не се е стигнало.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
7411 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.11.05 | 16:02

1
А казахте ли им, че според ЕС директивите те оставът тук завинаги, трябва да се интегрират в оществото и да копат тютюн...?

Добави коментар

Водещи новини