Абортът съсипва жената психически и здравословно (видео)

  • 24 октомври 2016 12:53

  • 66435
  • 2
Абортът съсипва жената психически и здравословно (видео)
© Getty Images (Архив)

Загубата на дете води до тежки последици за жената. Независимо дали абортът е спонтанен или е по желание, жената изпад в депресия. На по-късен етап, при последваща бременност, също може да се появят проблеми. Това са констатациите за лекарите и специалистите, показа проверка на Novini.bg. Средностатистически в 15% от случаите всяка първа бременност завършва с аборт. Данните сочат, че на ден в света се правят 115 000 аборта*

"Едно от изследванията във Великобритания сочи, че 56% от женитр, които са правили аборти, раждат деца с Детска церебрална парализа", отбелязва Султанка Петрова, член на комисията по здравеопазване в парламента.

Тя коментира, че има срещи с неправителствени организации, където при срещите си с родители се набляга на психологичните проблеми, породили се след аборт. Подчерта, че в много случаи се налага и лечение при специалист.

От 1953 г. в България се води статистика за абортите. Султанка Петрова обърна внимание, че е голям броят на абортите при момичета под 19-годишнa възраст. България дори е на първо място в Европейския съюз по този показател. Според Петрова трябва да се засили информационната кампания по този въпрос, за да се избегнат абортите.

В същото време на фона на демографската криза у нас много семейства имат репродуктивни проблеми.

"Около 2500 семейства. Отделят се много средства, освен от Фонда към МЗ, има и общински фондове. Така или иначе борбата е много голяма, заболяванията са сериозни и голяма част от тях дори нелечими", коментира още Петрова.

Според нея друга причина за неуспешните бременности е и късната възраст, при която жените решават да имат дете.

"Всяко едно отлагане води до проблеми", заключва Петрова.

„Днес повечето жени раждат след 30 г., някои дори на 40 г.“, добавя още тя.

Депутатът напомня, че днес повечето млади хора избягват да сключват брак, трудно успяват да се установат, притесняват се за работата си, като това допълнително влияе за забременяването.


*Данните са на сайта abortionno.org

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
66435 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
САТАНА

2016.10.25 | 18:58

2
псетата си лаят,кервана си върви,ембриотата и плодовете се ядат и това никой няма да го спре

2016.10.25 | 18:55

1
айде сега, 57 % от абортиралите жени после раждали деца с детска церебрална парализа.... айде да понамалиме глупостите

Добави коментар

Водещи новини