Археолози откриха в Приморско златно съкровище от времето на Александър Македонски

  • 24 октомври 2016 10:40

  • 38680
  • 0
Археолози откриха в Приморско златно съкровище от времето на Александър Македонски
© Булфото

Археолози откриха в местността "Силихляр" в Приморско изключително рядка находка от времето на Александър Македонски. Това съобщи Даниел Пантов, директор на Общинския исторически музей в Приморско.

Съкровището представлява комплект от украшения за главата на кон, които са били използвани по време на тържествени шествия и празници. Съкровището е от чисто злато и съдържа осем големи и двадесет и девет малки апликации. В проучванията е участвал и археологът доц. д-р Петър Балабанов.

Съкровището е било поставено като дар в камерата на гробно съоръжение, което според археолозите е било ограбено още през античността. Запазването на съкровището се обяснява с обстоятелството, че при полагането в гроба е било старателно укрито, така че да не бъде намерено при евентуално оскверняване на гробницата. Вероятно могилата е насипана след смъртта на тракийски династ, който е управлявал сегашните териториите на общината по онова време, заяви Балабанов.

Съкровището датира между края на 4-и и началото на 3-и век преди Христос. То ще бъде представено на 25 октомври от 11.00 часа в сградата на Историческия музей в Приморско.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
38680 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини